fbpx

Beograd je postao predstavnik međunarodnog takmičenja Balkan Japan Bowl

Tagai japan bowl balkan pobednici

Juče 26. marta se po prvi put u Beogradu održalo takmičenje Balkan Japan Bowl u poznavanju japanskog jezika, ekonomije, nauke, umetnosti, književnosti i popularne kulture. Pobednički timovi su osvojili vredne nagrade, a svi smo se dobro zabavili.

Postoji mogućnost da ova kulturna manifestacija zaživi kod nas i postane tradicija lepih japanoloških okupljanja u kojima su studenti i pravi ljubitelji japanske kulture u centru pažnje, a Beograd zvanični regionalni centar za ovu manifestaciju. Tim Japan Bowl je američko japansko prijateljstvo koje postoji preko 25 godina i koje je do nedavno delovalo samo na teritoriji SAD, ali su poslednjih godina zbog interesovanja počeli da šire učešće širom sveta. Ovu manifestaciju je podržalo njeno visočanstvo, japanska princeza, Hisako Takamado, čije je pismo ohrabrenja pročitano pre okršaja finalista.

Učestvovalo je osam timova u prvom eliminacionom krugu od kojih su tri najbolja otišla u finale. Svaki tim je brojao po tri člana s zanimljivim i dovitljivim imenima među kojima su bila Ikaruga, Novosadska trešnja, Mei kun, Jakuši trojstvo, Hi no Iši, Dva i po muškarca.

Finalisti su se dobro potrudili i istinski zadivili počasne japanske sudije koji su prosuđivali autentičnost poznavanja kulture i jezika, njihova imena su: Mei kun, Jakuši trojstvo i Ikaruga.

Posle kratkog kulturnog programa, prezentacije kendoa, japanskog mačevanja, finalistima su dodeljene nagrade. Pobednički tim Mei kun (メイクーン), osvojio je japanske vredne seiko satove. Svi učesnici su dobili sertifikate za učešće, a drugo i treće mesto i utešne nagrade.

Ako ste ljubitelj japanske kulture, znate jezik, niste državljanin i niste bili u Japanu do sada, možete se okušati sledeće godine kako bi svoje znanje primenili i odmerili snage s drugima, a i upoznali se i družili sa ljudima sličnih afiniteta. Uslov je da niste bili u Japanu, nemate japansko državljanstvo i imate manje od 28 godina. Možda vam se posreći, pa osvojite vredne nagrade.

Što se samog takmičenja tiče, preliminarni deo je bio pismeni i sastojao se od 40 pitanja, a timovi su imali po 30 sekundi da odgovore na pitanja. Bilo je i lakših i težih pitanja. Drugi i finalni krug sadržao je zahtevnija pitanjima te je svakako potrebno uložiti malo truda i pripremiti se.

Za kraj smo vam izdvojili nekoliko zanimljivih pitanja, pa možete proveriti svoje znanje:

 • Kako se zove glumac koji uvek glumi ženske uloge u kabukiju?
  A. Ođosama B. On’nagata C. Haiju D. Đosei
 • Kako se zove čaj koji se koristi u čajnoj ceremniji?
 • Koja je najprodavanija manga u Japanu?
  A. Dragon Ball B. Naruto C. One Piece
 • Zastva u obliku koje ribe je ukras na Dan dečaka
  A. koi B. ai C. sai D. kai
 • Kako se zovu oni koji nisu položili prijemni ispit na fakultetu i naredne godine žele ponovo da pokušaju da se upišu?
  A. Šogun B. Ronin C. Kokuši D. samurai
 • Mene zovu „japanskim Šekspirom“. Napisao sam puno komada za bunraku i kabuki. Kako se ja zovem?
  A. Murasaki Šikibu B. Ićikava Danđuro C. Ćikamacu Monzaemon
 • Trenutno je na troni 125. generacija careva u Japnu. Koliko je među njima bilo carica koje su vladale Japanom?
  A. 2 B. 5 C. 8 D 10

Hvala vam što nas pratite,

Vaš Tagai

Related Articles