fbpx

Japanci sviraju „Mesečinu“- besplatan koncert 19. januara u Beogradu

Japanci trubači 19. januara održavaju besplatan koncert u Beogradu

Japanski bend JapaLkan (Japan + Balkan ) koji broji šest profesionalnih muzičara održava besplatan koncert u Beogradu. Da dobro ste čuli. Ovi Japanci sviraju „Mesečinu“ i mnoge druge čuvene srpske trubačke pesme. Mnogo vežbe i upornosti uložili su da bi zvučali autentično. Vrlo su entuzijastični što im se pružila prilika da se predstave i srpskoj publici.

Kako je nastao JapaLkan?

Moj sagovornik, ljubazna Jelena Jeremić, njihova menadžerka ispričala mi je detaljnije njihovu priču.

Vođa JapaLkana, Naoki Hišinuma, je profesionalni muzičar iz Japana koji je završio muzičku akademiju na prestižnom Tokijskom Univerzitetu. Upisao je smer za ne tako popularan muzički instrument tamo – trubu. Zatim je od svog profesora dobio savet da posluša trubače sa Balkana. Dopala mu se trubačka muzika sa naših prostora posebno našeg majstora trube Bobana Markovića. Počeo je da vežba. Strpljivo je okupljao kolege, takođe profesionalne muzičare, kojima se dopala trubačka muzika i tako je 2014. nastao ovaj bend. Članovi beda su dve devojke: Rei Morišima (violina, prateći vokal) i Mariko Kobajaši (bas gitara i prateći vokal), zatim Juki Ićioka (tenor saksofon i prateći vokal), Jokota Kođihiro (gitara i prateći vokal) i Rjo Tanaka (bubnjevi i prateći vokal).

Gospodin Hišinuma svira tri instrumenta (trubu, tubu i fugelhorn). Pored JapaLkana nastupao je sa svetski poznatim japanskim bendom Šibusa Širazu svuda po Evropi, ali je ovo njegovo prvo gostovanje u Srbiji i besplatan koncert koji će održati za beogradski publiku.

Kusturica se oduševio JapaLkanom i pozvao ih da sviraju na otvaranju Kustendorfa

Kada je čuo da vole muziku Bobana Markovića, koji je izmeđuostalog radio muziku za njegov film Underground, Kusturica ih je pozvao da 16. januara otvore jedanaesti Kustendorf, festival muzike i filma na Mokroj gori. JapaLkan je sa ushićenjem prihvatio ovu ponudu. Kako kažu velika im je čast da nastupaju pred srpskom publikom. Proletos je napravljena reportaža o njima ta vest se dobro pročula da im je jedna porodica iz inostranstva poslala nošnje čak u Japan.

Malo sreće, mnogo vežbe i volje, što Japancima ne nedostaje i bend JapaLkan dolazi do sjajne prilike da po prvi put nastupa u Srbiji. Posle Mokre Gore nastupiće i u Beogradu.

Hajde da ih podržimo – JapaLkan održava koncert u UK Vuk Karadžić

Dođite da ih zajedno podržimo 19. januara u 19.00 časova u UK Vuk Karadžić, Bulevar Kralja Aleksandra 77A. Sve što treba da uradite je da rezervišete karte pre koncerta.

Ne zaboravite lepo raspoloženje.

Vidimo se na koncertu!

Related Articles

Počinje nova era u Japanu – „Lepa harmonija“

Njegovo veličanstvo princ Naruhito (59) 1. maja 2019. postaje 126. vladar Japana. Njegovom vladavinom počinje nova era u Japanu tj. 1. godina Reiva (Reiwa) u prevodu „lepa harmonija“. Značenje imena je iz strofe pesme o cvetu šljive iz najstarije japanske zbirke pesama Man’jošu (Manyoshu), zbirci „1000 listova“ iz 8. veka.