fbpx

Origami knjiga kakvu još niste videli

Origami knjiga Kokoro - Tagai

Još jedna od knjiga koju želim da Vam prestavim je Origami knjiga – istorija, razvoj, simbolika i priče. Objavljena je septembra 2013. godine. Autor je Sonja Višnjić Žižović, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće “Kokoro”.

Istog trenutka kada je ovu knjigu uzmete u ruke već se po koricama razlikuje od drugih origami knjiga. U njima uglavnom možete naći dijagrame, fotografije i objašnjenja kako da napravite origami figure – i ništa više od toga.Većini ovakve knjige posle nekoliko dana završe na vrhu police ukrašavajući enterijer i skupljajući prašinu.

Sonjina knjiga je drugačija. Ima originalni i novi pristup ovoj zanimljivoj veštini sa dalekog istoka.

Na prvim stranama je detaljna priča o istoriji origamija pitka, zanimljiva i koncizna. Kada ovo pročitate reč origami više ne bi trebalo da Vam bude misteriozna i strana.

Zatim sledi 20 poglavlja sa 20 različitih i pažljivo odabranih origami figurica. Svako poglavlje za naslov ima ime figure. U knjizi su sve figure tradicionalno japanske i savijaju se od papira u obliku kvadrata. Evo kratkog isečka da steknete malo bolji utisak. U pitanju je uvodni tekst za cvet Iris (na jap. kakicubata):

“Iris predstavlja moć svetlosti i nadu. U hrišćanstvu je simbol Device Marije i bezgrešnog začeća, a u Kini – ljupkosti i naklonosti. U Japanu simbolizuje herosjtvo i snagu, pa je jedan od glavnih ukrasa prolećnog festivala dečaka.”

(citat iz knjige)

Još mnogo zanimljive simbolike ovog cveta možete saznati u poglavlju o Irisu. Saznajte zašto je čuveni haiku pesnik Macuo Bašo (Matsuo Basho) napisao pesmu koju navodim iz knjige:

“Vezaću cvetove irisa
oko stopala –
vrpce za moje sandale.”

Ono što ovu knjigu o origamiju čini posebnom jesu kratke japanske priče o svakoj figuri koja je obrađena.

Sonja Višnjić Žižović je vrsni japanolog i iza sebe ima mnogo knjiga o istoriji i kulturi Japana, a ja Sonja je bila ljubazna da nam odgovri na neka pitanja:

1. Kako si dobila inspiraciju za Origami knjigu?

Pošto izdavačka kuća Kokoro objavljuje naslove vezane za kulturu, tradiciju, umetnost, filosofiju i istoriju Japana, origami se – kao japanska umetnost pravljenja figura od papira – lepo uklopio u izdavačku politiku kuće. Međutim, nismo se odlučili da objavimo knjigu „Origami“ samo zbog toga što je ova umetnost „japanska“. Verujemo da ova veština deci i odraslima nije samo zabavna, već im je i korisna. Zapravo, kod dece razvija motoriku, strpljenje, smirenost, ali i kreativnost. S druge strane, mnogo je knjiga objavljeno o origamiju, ali sve (koje sam do sada videla) daju samo dijagrame za pravljenje figura. Želeli smo da malo „obogatimo“ knjigu, ubacujući istorijski razvoj origamija, koju simboliku određena figura ima za Japance, kao i priče u kojima se ta životinja spominje. Na taj način, nadamo se da smo čitaocima približili origami na jedan drugi način, a knjigu pokušali da učinimo zanimljivom, ali i informativnom – trudili smo se da spojimo lepo i korisno.

2. Da li je bilo origami figurica koje si želela da uvrstiš u knjigu ali na kraju nisi i navedi koju?

Zanimljive su geometrijske figure od papira. Međutim, nisu se uklapale u ideju za ovo izdanje knjige. Pretpostavljam da bi bilo zanimljivo objaviti zasebnu knjigu u kojoj bi bili objedinjeni najzanimljiviji i najučestaliji dijagrami za pravljenje geometrijskih figura od papira.

3. Omiljena priča iz knjige? Zašto? Omiljena origami figura iz knjige?

Od priča mi je možda najzanimljivija ona o lovcu i mjamunu. Zapravo, to je dirljiva priča koja govori o potrebi negovanja vrline saosećanja, i to ne samo prema ljudima, već i prema životinjama. Od figura mi je omiljena ona leptira – lepa je, a jednostavna, pa mogu sa decom da je prave i roditelji koji nisu mnogo vešti origamisti. S druge strane, simbolika leptira u Japanu je veoma lepa: simbol je lakoće, nepostojanosti, besmrtnosti i radosti, dok dva leptira simbolizuju bračnu sreću. Zbog svog preobražaja leptir je i simbol uskrsnuća, pa zbog toga u Japanu simbolizuje i dušu pokojnika (recimo, leptir koji leprša iznad polja, predstavlja dušu palog ratnika).

4. Poruka čitaocima

Ako do sada nisu probali, nadam se da će čitaoci (sami ili sa svojom decom) naći malo vremena i volje da se oprobaju u ovoj lepoj veštini i osetiti blagodeti iste – malo papira Vam može pomoći da se osećate bolje i da, barem na neko vreme, zaboravite probleme i brige. Uživajte!

I za kraj bih vam navela još jedan citat iz ove knjige, a to je istinita priča o devojčici Sadako iz Hirošime i 1000 ždralova.

“…Jedna od najčešće pravljenih origami figura uravo je ždral, koji je u Japanu veoma cenjena ptica. Legenda kaže da će se svakome ko napravi hiljadu ždralova ispuniti jedna želja. Zbog ovog verovanja, ali i japanske devojčice Sadako Sasaki, origami-ždral (jap. orihzuru 折鶴) je postao simbl mira. Sadako je kao beba bila izložena radijaciji nakon bacanja atomske bombe na Hirošimu. To se odrazilo na njeno zdravlje, pa je sa 12 godina (1955) umrla od leukemije. Kada je čula ovu legendu, odlučila je da napravi hiljadu ždralova da bi joj se ispunila jedina želja – a to je da ozdravi. Međutim, kada je videla da i druga deca oko nje u bolnici umiru, shvatila je da ni ona neće preživeti, pa je umesto ozdravljenja poželela da u svetu zavlada mir.

Popularna verzija priče kazuje da je Sadako napravila 644 origami ždrala pre nego što je umrla, a da su onda njeni školski drugovi,u sećanje na preminulu drugaricu,napravili preostalih 356 papirnih ždralova. Sadako je sahranjena sa hiljadu ždralova, a u memorijalnom parku mira u Hirošimi, podignut joj je spomenik – devojčica sa ždralom u rukama. Svake godine pred njenim spomenikom ljudi postavljaju hiljade papirnih ždralova…”

Moramo priznati da se autorka izuzetno potrudila oko ove origami knjige. Ako volite želite da otkrijete nešto novo i malo se zabavite toplo vam preporučujemo da upotpunite svoju kućnu biblioteku jednom ovakvom knjigom. Verujemo da ćete i vi i vaši najmlađi uživati u vremenu provedenom u pravljenju origamija. Još malo ohrabrenja za vas sa naše. Preporučujemo vam da pogledate naše video tutorijale za mačku, lisicu i kornjaču. Ove figure možete praviti i sa decom. A ako želite simbolično da počnete od ždrala možete pogledati naš tutorijal ovde. Istočnjaci često kažu: „I najduži put počinje jednim korakom.“

Veliki pozdrav

 

Vaš tim Tagai

Related Articles

Prvi srpski udžbenik za japanski jezik

U ovoj knjizi moći ćete da naučite i temeljno savladate osnovnih 178 kanđija kroz 15 lekcija. Svi karakteri grupisani su u posebne tematske celine tj. da se mogu dovesti u vezu sa određenom situacijom, što bi značilo da je cilj bio da se ne uče kao posebni jezički entiteti već kao sastavni delovi jezika.