fbpx

Origami leptir

Naučite da pravite leptira od papira: brzo je, lako i zabavno. Figura je posebno pogodna za decu prvi, drugi razred osnovne škole (sedam, osam godina).

“Leptir ima izraženu simboliku i na Istoku i na Zapadu. Najčešće se smatra simbolom lakoće i nepostojanosti. U kineskoj tradiciji leptir označava besmrtnost i radost. U kombinaciji sa hrizantemom, oslikava lepotu strosti, a sa šljivom je simbol dugovečnosti. U japanu je zbog svoje ljupkosti, lepote i ranjivosti simbol lepe i nežne devojke; a dva leptira simbolišu bračnu sreću….Drugi aspekat simbolizma leptira se temelji na njegovim transformacijama: njegova čaura je jaje koje sadrži sav potencijal bića, a leptir koji iz nje izlazi je simbol uskrsnuća… Često su o njemu pevali i haiku pesnici, pa je tako Macuo Bašo napisao sledeće stihove: Tek let leptirov Ćo no tobu na osunčanom polju bakari no naka no što senku stvara. hikage kana. 蝶の飛ぶばかり野中の日かげ哉 Po nekim tumačenjima, ova pesma je izraz zahvalnosti. Pesnik se upoređuje sa leptirom koji leprša iznad polja na sunčevoj svetlosti. Lutajući poljima i brdima svog života, pesnik je patio od gorke samoće poput leptira u rano proleće, ali zahvaljujući dobroti ljudi koji ga okružuju, sada je uživao poput leptira na osunčanom polju.”

Citiran tekst je iz knjige knjige “Origami, istorija, razvoj, simbolika, priče”, šema za leptira na strani 73. u izdanju izdavačke kuće “Kokoro”. Više o ovoj knjizi pročitajte ovde.

Related Articles

Origami knjiga kakvu još niste videli

Ako tražite knjigu za origami za početnike ili decu ova knjiga je ono što vam treba. Dvadeset tradicionlanih figura od kojih se mnoge lako prave. Na našem sajtu već imate malu pomoć u obliku video tutorijala. Naučićete mnogo o istoriji origamija kao i o japanskoj kulturi