fbpx

Kako se pravi origami patka za samo dva minuta

Origami patka je figure namenjena početnicima i deci. Pravi se u nekoliko koraka za samo dva minuta što možete videti u ovom videu.

Patka na dalekom istoku ima specifičnu simbliku. Evo nekoliko redova iz divne knjige Origami istorija, razvoj, simbolika, priče koju je za vas priredila Sonja Žižović iz izdavačke kuće Kakoro.

„Divlje patke su čest motiv i u japanskom slikarstvu, a posebno ih je u 17. veku, lepo prikazao Ando Hirošige na svojim grafikama u boji.

….na Dalekom istoku je par pataka (najčešće mandarinki – ošidori) simbol braka i sreće, označavajući vernost i suprožničku sreću, kao i životnu snagu. Zbog toga su se u Japanu mladencima na venčanju često poklanjale patke od drveta, platna ili nekog drugog materijala, koje treba da se postave u spavaćoj sobi. Umesto figura, u bračnu sobu se može okačiti i slika na kojoj su prikazane patke. Inače, patke su simbol blagostanja i lepote, odanosti i mirnoće pa se sa njima upoređuju žene takve prirode.

Patka je takođe čest motiv u japanskoj poeziji, još od 8. veka i prve japanske pesničke antologije „Manjošu“, gde su opevani krici divljih pataka. Kao motiv, u svet haiku poezije vraća ih Macuo Bašo (jedan od najcenjenijih haiku poeta), i to sledećom svojom čuvenom haiku pesmom:

海暮れて鴨の声ほのかに白し

Umi kurete kami no koe honoka ni široši.

Mrači se more, jedva su beli, krici divljih pataka.“

Origami patka je figura koja se vrlo dopada deci tako da pokušajte sa njima da je napravite sigurno će se oduševiti. Ako vam se dopadne evo još jedne lake figure za početnike, origami lisica.

Hvala Vam što nas pratite, ako imate bilo kakvih sugestija ili pitanja, slobodno nam pišite dole u komentarima, a mi ćemo se potruditi da vam odgovorimo najbolje što možemo.

Vaš Tagai

Related Articles

Origami knjiga kakvu još niste videli

Ako tražite knjigu za origami za početnike ili decu ova knjiga je ono što vam treba. Dvadeset tradicionlanih figura od kojih se mnoge lako prave. Na našem sajtu već imate malu pomoć u obliku video tutorijala. Naučićete mnogo o istoriji origamija kao i o japanskoj kulturi