fbpx

Origami zec

Ova slatka origami figura pogodna je i za decu i za odrasla. Može biti vrlo lep ukras uz uskršnju trpezu. Možete napraviti male i velike zečeve, deca će se oduševiti.

“Zec se smatra lunarnom životinjom i atribut je svih božanstava Meseca. Simbol je podmlađenja, uskrsnuća, intuicije, ponovnog rođenja. Univerzalan je simbol plodnosti. … U budističkoj tradiciji, zec simbolizuje potpuno žrtvovanje sopstva, pošto ga je Buda preneo na mesec, a kada je ogladneo, zec se žrtvovao, uskočivši u vatru. U evropskoj tradiciji, uskršnji zec ili kunić simbol je zore i novog života; u hinduističkoj ikonografiji je prikazan sa mesečevim srpom; u hrišćanskoj je simbol plodnosti i požude; u kineskoj je četvrta od dvanaest zodijačkih životinja. Označava mesec i predstavlja žensku (jin) moć. Simbol je dugovečnosti. Simbol je dugovečnosti. Zec na Mesecu sa tučkom i stupom meša eliksir besmrtnosti; čuvar je divljih životinja. Beli zec predstavlja božansku prirodu; crveni – sreću, mir i blagostanje, a crni – uspešnu vladu. Japanci veruju da se za vreme punog Meseca na njemu može videti zec kako pravi kolače od presovanog pirinča. U Japanu se tradicionalno smatra lukavom životinjom, pa u pričama i legendama često ima ulogu varalice, a najraniji primer je priča o belom zecu iz Inabe, koja je zabeležena u najstarijoj japanskoj hronici – Kođiki (712)…”

Priču možete naći u knjizi “Origami istorija, razvoj simbolika, priče” izdavačke kuće Kokoro. Zahvaljujemo se Sonji i Peđi iz Kokoroa što su nam dozvolili da koristimo delove teksta iz knjige. Ako i sami želite da pročitate više o simbolici ovih figura u japanskoj kulturi i internacionalnim motivima koji povezuju sa ostalim kulturama ova knjiga može vam za to i poslužiti. više o knjizi ovde.

Related Articles

Origami knjiga kakvu još niste videli

Ako tražite knjigu za origami za početnike ili decu ova knjiga je ono što vam treba. Dvadeset tradicionlanih figura od kojih se mnoge lako prave. Na našem sajtu već imate malu pomoć u obliku video tutorijala. Naučićete mnogo o istoriji origamija kao i o japanskoj kulturi