fbpx

U toku je FEST, a večeras se otvara festival Harudori – martovska japanska kultura

U narednom periodu očekuje nas pregršt zanimljivih događaja koji se bave japanskom kulturom. Tradicionalni 46. po redu FEST – Međunarodni festival filma, zatim Harudori – festival japanske kulture i Balkan JapanBowl (za studente i učenike japanskog jezika), o kome smo već pisali.

FEST – 46. međunardoni festival filma u Beogradu i japanski filmovi koji će se davati

Počnimo od FEST-a. Ovaj festival je uvek nudio dobar izbor japanskih filmova. Uvek dobra prilika da na filmskom platnu pogledamo neka od japanskih ostvarenja. Davaće se čak pet japanskih filmova. Zanimljiv je izbor. Sajt FEST-a je odlično ažuriran tako da za svaki film imate izlistano pri dnu strane u kom bioskopu i kad se daje. Evo kratkog pregleda filmova i nekih trejlera. Pre nego što nestanemo (Sanposuru shinryakusha), žanr naučna fantastika i drama. Ovde je link ka opisu filma.

Zatim, dokumentarac Rjuići Sakamoto: Koda (Ryuichi Sakomoto: Coda) iz 2017. Film je životu i delu japanskog pijaniste velemajstora koji je inače multidisciplinarni umetnik i njegovom životnom delu. Sledeći film je horor, žanr po kome je Japan naširoko i nadugačko poznat. Vrlo kreativan naslov  Povampirena glina (Chi o suu nendo) koja ubija studente vajare i ljude sa kojima dođe u kontakt. Film je takođe iz 2017. godine i evo linka ka opisu.

Pomenula bih još jedan film „Legenda o konkubini“ (Legend of the Demon Cat). U pitanju je kinesko-japanska produkcija i zanimljivo je da se pominje legendarni japanski budistički sveštenik Kukai, koji se smatra začetnikom šingon budizma. Mnogi mu takođe pripisuju zasluge za nastanak kana pisma u Japanu. Epska fantastika u kineskom maniru. Film je inače na kineskom jeziku, trejler otkriva mnogo akcije i zanimljiv zaplet. Fest se inače završava 6. marta pa probajte da uhvatite nešto od ovih filmova.

Harudori – festival japanske kulture

Veliko iznenađenje za japanologe i ljubitelje japanske kulture i poezije je novi festival Harudori. Dakle, večeras se otvara prvi Harudori festival. Celog marta grupa umetnika će organizovati književne večeri i pesničke radionice za ljubitelje haikua, japanske poezije, ali se takođe najavljuje i književno veče izdavačke kuće Tanesi i književno veče udruženja haiku pesnika Šiki (Shiki). Okupljanja su u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković. U sklopu festivala biće otvorene tri izložbe. 1. marta „Dnevnik izgubljenih snova“ (ujedno i otvaranje festivala haiga fotografijom), 12. marta izložba „Radionica geometrije“ i 20. marta izložba „Harudori“, kojom će se predstaviti svi radovi nastali na radionicama koje će biti održane tokom marta. Publika će imati priliku da pogleda izložbu do 31. marta. Detaljan program je na sajtu festivala Harudori. Ljubazni kreativni tim Harudori mi je odgovorio na par pitanja, pa ih ovde delim sa vama kako bi vam što bolje upotpunili sliku o festivalu.

Možete li da nam kažete par reči o tome kako je nastao koncept Harudori?

Početna inicijativa i prvi nacrt projekta potekli su od Udruženja ljubitelja haiku poezije Santoka, koje okuplja grupu umetnika i stručnjaka iz najrazličitijih oblasti.

Projekat je prepoznala Nataša Matović, urednica Umetničkog centra Univerzitetske biblioteke u Beogradu i Harudori, prvi mesec japanske kulture pronašao je svoje mesto pod suncem.

Projektu su se priključili doc. dr Biljana Jović, docent Univerziteta u Beogradu, Šumarskog fakulteta, odsek za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu. Biljana je bila finalista azijskog takmičenja u digitalnom modelovanju ADMC 2017. u Tokiju iz oblasti digitalne umetnosti.

Zatim Mariko Hori vizuelna umetnica i arhitekta iz Japana i dr Ei’ići Tosaki (Eiichi Tosaki) kao počasni gosti Radionice Geometrija. Gospodin Tosaki će održati radionicu kojom je gostovao na mnogobrojnim univerzitetima širom sveta i približiće nam kako umetnost deluje na razvoj našeg uma.

Damir Damir jedan od naših najpoznatijih haiku pesnika, umetnici Marija Gačanović Gray i Vladan Pavlović približiće nam svet haiku poezije, ali i stil japanskog slikanja haiga koji još uvek nije dovoljno poznat na našim prostorima.

Silvana Ručnov kaligraf, upoznaće nas sa predivnim svetom kaligrafije, inače član ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera). Izdavačka kuća Tanesi upoznaće nas sa književnim delima Japana prevedenim na srpski jezik.

Kroz ove različite sadržaje želimo da povežemo naučnike, umetnike i stručnjake iz Japana i Srbije, predstavimo tradicionalne tehnike Japana, ali i savremenu umetnost kao i uticaj japanske kulture na umetnike iz drugih krajeva sveta u toku festivala Haiku poezije. Važno nam je povezivanje na akademskom nivou. Ideja je da narednih godina predstavimo i dostignuća i umrežavanje na tehnološkom nivou i da takođe uključimo još više studenata i naučnih radnika.

Da li možete da nam malo pojasnite pojam haiga?

Haiga (俳画) je stil japanskog slikanja u kom je uključen haiku koji se ispisuje kaligrafski na crtežu. Ovaj način slikanja usvojio je estetiku propratnog mu haikua tako da je svedena na minimalni broj poteza četkicom. Kako crtež i haiku pesma dele isti prostor moraju se dopunjavati, ali nikako objašnjavati.

Susumu Takigući, osnivač Svetskog haiku kluba (World Haiku Club) u svom tekstu „Četkica i poezija“ ovako to tumači: „Ako su slika i pesma iste to bi značilo da je jedna od njih dodata zbog neadekvatnosti druge. To ne samo da je suvišno, nego bi se moglo protumačiti nepristojnim.“

Moderna forma izražavanja haiga za razliku od tradicionalne danas sve više umesto crteža koristi fotografiju kao i digitalne odnosno grafičke slike.

Večeras je otvaranje izložbe haiga, pa možete na licu mesta da otkrijete o čemu se radi.

Šta bi poručili publici?

Dođite da se družimo i učimo zajedno. Odaberite radionicu ili predavanje koje vam se dopada. Posetite izložbu kojom otvaramo festival 1. marta (večeras) kao i veliku grupnu izložbu na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika svih radionica koja će biti otvorena 20. marta na praznik Japana – dan ravnodnevice. U čast ovog velikog praznika koji ćemo proslaviti zajedno sa prijateljima iz Japana manifestacija nosi naziv Harudori 春鳥 –  ptica proleća.

* Ovaj divan crtež na naslovnoj slici članka nacrtao je Vladan Pavlović, umetnik koji je u timu Haridori. Celom timu Harudori hvala na odgovorima i odobrenju korišćenja crteža.

18. marta Balkan JapanBowl – takmičenje u poznavanju japanske kulture za studente

Već smo pisali o takmičenju Balkan JapanBowl za studente japanskog jezika kao i za one koji pohađaju japanski jezik pri nekoj instituciji. Oni koji do sad nisu imali prilike da čuju, mogu se informisati o tome kako je takmičneje izgledalo prošle godine. Uglavnom, drugi po redu Balkan JapanBowl u Beogradu na kome studenti odmeravaju snage a najbolji dobijaju vredne nagrade. Odlična zabava zagarantovana i gledaocima. Svim učesnicima i ove godine želimo mnogo sreće.

Ako smatrate korisnim podelite ovaj post sa prijateljma koji vole japansku kulturu. Nadamo se da ćete posetiti bar neki od ovih događaja, a verujemo da se nećete razočarati. Možda se i vidimo na nekom od događaja.

Vaš Tagai

Related Articles