JAPANSKI KNJIŽEVNI RAZGOVORI

Prvi Japanski književni razgovori – tema u septembru – Haruki Murakami i njegovo stvaralaštvo

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da porazgovaraju na ovu temu sa svojim istomišljenicima.


Šta su Japanski književni razgovori?

Kao diplomirani japanolog imala sam prilike da se upoznam sa mnogim sjajnim japanskim književnim delima i piscima. Prošle godine u maju pokrenula sam kurs japanske kulture i upoznala sam mnogo divnih ljudi koji bi želeli da nauče i o japanskoj književnsti.

Javila se ideja da se naprave književna okupljanja gde će se voditi prijatni razgovori na temu japanske književnosti. Evo nas zato ovde sa novom aktivnošću Japanski književni razgovori.

Prvi ciklus razgovora odigraće se na jesen 2020. Svakog meseca imaćemo novu temu. Cilj nam je da se bolje upoznamo sa japanskom književnom scenom, dobijemo novu inspiraciju za čitanje, ali i da naučimo ponešto novo kroz prijatne razgovore.

Početkom svakog meseca biće zadat naslov ili pisac koji će biti tema za razgovor. Ova tema biće objavljena početkom meseca, kako bi oni koji žele imali vremena da pročitaju knjigu i prijave se za narednu sesiju razgovora.

Razgovor traje 60 minuta
Ciklus se sastoji od 4 razgovora
Maksimum 15 polaznika
Priključi se sa kompjutera, tableta ili telefona

Počinjemo sa Murakamijem

Haruki Murakami je jedan od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca u svetu i dobitnik više prestižnih književnih nagrada. Njegova dela prevedena su na 50 jezika, a knjige štampane u milionima primeraka. Kod nas je zastupljen i čitan zahvaljujući izdavačkoj kući Geopoetika pa je zbog toga bio najlakši izbor za naše prvo književno druženje.

Zbog toga što je Haruki je vrlo plodan pisac a i zbog prvog ciklusa druženja, odlučili smo da u septembru organizujemo čak tri druženja:

  • Prvo druženje – Hajde da se upoznamo sa japanskim piscem Harukijem Murakamijem – prvi ponedeljak u septembru (7. septembar od 18.30). Ako već niste nije neophodno da ste već pročitali nešto od Murakamija.
  • Drugo druženje – Primeri magičnog realizma u romanima Harukija Murakamija i zašto toliko volimo da ga čitamo – drugi ponedeljak u septembru (14. septembar od 18.30).
  • Treće druženje – Život jednog plodnog pisca – Murakamijevi eseji o trčanju i pisanju (tokom septembra).

Kako da učestvuješ?

Za učestvovanje ti nije potrebno nikakvo znanje, ali bi bilo zgodno da voliš da čitaš i istražuješ nove pisce. Nije problem ako si i pomalo stidljiv/a, nadamo se da ćemo vremenom stvoriti prijatnu atmosferu gde ćemo jedni od drugih učiti, razmenjivati mišljenja i zanimljive naslove.

Kako je ovo nova aktivnost i potrebno je vreme da se priviknemo jedni na druge i nađemo najbolji način da druženja funkcionišu kako treba. Ja ću biti moderator druženja i inicijator razgovora. Moj zadatak je da ostvarimo cilj, poštujemo pravila ali pre svega da se lepo družimo i uživamo.

Druženja će biti organizovana online preko platforme Zoom zbog epidemije korona virusa. Svi oni koji nisu imali prilike da koriste aplikaciju Zoom dobiće detaljna uputstva kako da instaliraju i koriste. Ova forma druženja ima i sjajnu prednost, a to je da se okupimo ne samo na području Beograda već i na nivou cele Srbije. Ako znate nekoga ko bi uživao u ovakvoj aktivnosti slobodno mu prosledite ovu stranicu.

Priključi se video pozivu

Preuzmi Zoom aplikaciju besplatno. Dostupna je verzija za desktop/laptop računar ili mobilni uređaj. Nakon što rezervišeš svoje mesto na kursu i potvrdiš rezervaciju, dobićeš Email sa linkom i detaljnim uputstvom kako da se povežeš na poziv.

Pravila lepog druženja
  • Uvažavaćemo tuđe mišljenje
  • Biraćemo reči i oblikovati jezik tako da bude jasan i neuvredljiv
  • Trudićemo se da doprinosimo lepoj atmosferi i uključujemo se u razgovore koliko nam to prija
  • Naučićemo da se ponašamo u online atmosferi

Prijave su zatvorene

Održano: 7. septembra 2020.


Marija Nikolić

Diplomirani japanolog. Vaš predavač.

Ja sam Marija, diplomirani japanolog entuzijasta – bavim se japanskim jezikom i kulturom preko 10 godina. Završila sam filološku gimnaziju u Beogradu, smer japanski jezik, a diplomirala japanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Razgovaram sa Japancima i o Japanu na dnevnom nivou. Obožavam da objašnjavam i prenosim stečeno znanje i podelim svoja neposredna iskustva iz Japana sa učenicima. Časove japanskog za početnike držim još od 2010. neposredno nakon diplomiranja. Imala sam mentore, vodeće stručnjake u ovoj oblasti, među kojima i gospođu Jamadu Kie od koje sam učila metodiku nastave japanskog jezika za strance.