fbpx

Banana Jošimoto – Kuhinja

Razgovaramo o romanu "Kuhinja" sjajne Mahoko Jošimoto, koja svoja književna dela beleži pod pseudonimom Banana.

Marija Nikolić · 2024-02-05

Banana Jošimoto

Spisateljica Banana Jošimoto je jedan od veoma uticajnih glasova savremene japanske književnosti. Topla i strpljiva još kao mlada se uhvatila u koštac sa ozbiljnim univerzalnim temama i kroz sjajan narativ nam približila temu praznine koju osećaju glavni likovi iz njenih romana. Kako za cilj imamo da se upoznamo sa izuzetnim piscima japanske književnosti ovo je jedan od nezaobilaznih pisaca koje uvek preporučujem svima koji žele da upoznaju dobra dela japanske književevnosti. Roman Kuhinja deluje tako obično a toliko je protkan dubokim emocijama i porukama da nije ni čudo što je izazvao toliku pažnju ne samo u Japanu nego i svuda u svetu. Zbog toga se u subotu 20. aprila 2024. u 10.00 ujutru družimo preko Zooma i razmenjujemo utiske o njenom poznatom romanu Kuhinja.


Razgovaramo o romanu Kuhinja

Roman Kuhinja čitala sam do sada pet puta. Nedavno sam mu se vratila u želji da podelim sa vama utiske i približim vam sjajno savremeno književno delo. Mislim da je privukao pažnju zbog univerzalne teme smrtnosti i praznine koju osećamo i sa kojom se svi nosimo kada izgubimo sebi bliske voljene ljude. A sigurno i zbog umešnosti ove izuzetne spisateljice da nam ispriča lepu priču koja pored topline ima i blagi ukus gorčine života koji svi osećamo u teškim i izazovnim trenucima. Roman je preveden na 30 svetskih jezika i doživeo milionske tiraže i brojne književne nagrade tako da svakako vredi da mu posvetimo jedno subotnje pre podne. O samom toku radnje ne želim puno da vam otkrivam jer ne želim da vam kvarim ugođaj. 🙂

Roman Kuhinja se brzo čita vrlo je prijatan, pa ga možete nositi i na neki mini odmor. Jedan je od onih koji onima koji vole da čitaju daje tu ušuškanost ali i sjajne uvide u savremeni gradski život u megalopolisu Tokio.

 


Šta su Japanski književni razgovori?

Kao diplomirani japanolog imala sam prilike da se upoznam sa mnogim sjajnim japanskim književnim delima i piscima. Pre nekoliko godina pokrenula sam kurs japanske kulture i upoznala mnogo divnih ljudi koji bi želeli da nauče nešto više i o japanskoj književnosti, pa sam odlučila da pokrenem klub čitalaca i budem moderator za razmenu utisaka i ideja.

Japanski književni razgovori su zamišljeni tako što se družimo u prijatnoj atmosferi, delimo zapažanja o delima japanske književnosti, upoznajemo se sa japanskim piscima i dajemo jedni drugima preporuke.

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da razgovaraju o japanskoj književnosti sa svojim istomišljenicima.

Razgovor traje 90 minuta
Održava se 20. aprila 2024. u 10:00h
Maksimum 20 polaznika
Priključi se sa kompjutera, tableta ili telefona

Kako da se učestvuješ?

Za učestvovanje ti nije potrebno nikakvo znanje, ali bi bilo zgodno da voliš da čitaš i istražuješ nove pisce. Nije problem ako si i pomalo stidljiv/a, nadamo se da ćemo vremenom stvoriti prijatnu atmosferu gde ćemo jedni od drugih učiti, razmenjivati mišljenja i zanimljive naslove.

Druženja će biti organizovana online preko platforme Zoom. Svi oni koji nisu imali prilike da koriste aplikaciju Zoom dobiće detaljna uputstva kako da instaliraju i koriste. Ova forma druženja ima i sjajnu prednost, a to je da se okupimo ne samo na području Beograda već i na nivou cele Srbije. Ako znate nekoga ko bi uživao u ovakvoj aktivnosti slobodno mu prosledite ovu stranicu.

Priključi se video pozivu

Preuzmi Zoom aplikaciju besplatno. Dostupna je verzija za desktop/laptop računar ili mobilni uređaj. Nakon što rezervišeš svoje mesto na kursu i potvrdiš rezervaciju, dobićeš Email sa linkom i detaljnim uputstvom kako da se povežeš na poziv.

Pravila lepog druženja
  • Uvažavaćemo tuđe mišljenje
  • Biraćemo reči i oblikovati jezik tako da bude jasan i neuvredljiv
  • Trudićemo se da doprinosimo lepoj atmosferi i uključujemo se u razgovore koliko nam to prija
  • Naučićemo da se ponašamo u online atmosferi

O predavaču

Marija Nikolić

Diplomirani japanolog sa višegodišnjim iskustvom u prevođenju. Strastveno posvećena istraživanju japanske kulture, književnosti i jezika. Osnivač i direktor škole japanskog jezika i kulture Tagai.

17 Kursevi

Niste prijavljeni