fbpx

Haruki Murakami – Prvo lice jednine

Ovog meseca razgovaramo o zbirci priča Harukija Murakamija Prvo lice jednine. Osam priča iz Murakamijevog pera, kratkih i laganih za čitanje.

Marija · 2021-10-10

Haruki Murakami – Prvo lice jednine

Septembarske klupe su već odavno pune, letnje vrućine jenjavaju, vreme je za dobru knjigu i novi ciklus književnih online druženja. Dragi naši knjigoljupci desetog oktobra u 10.00 ujutru uz jutarnju kaficu ili čaj, krećemo u novi jesenji ciklus japanskih književnih razgovora.


Murakami o priči kao žanru

„… još jedna dobra strana kratke priče je to što može da nastane od najsitnijih detalja – ideja koja vam padne na pamet, reč, slika, šta god. U većini slučajeva to podseća na džez improvizaciju, priča me vodi kuda želi. Druga dobra strana je što ne morate da brinete zbog neuspeha. Ako ta ideja ne funkcioniše kako ste se nadali, samo slegnite ramenima i recite sebi da ne može svaka da bude pun pogodak. Čak ni majstorima žanra kao što su F. Skot Ficdžerald i Rejmond Karver – pa čak ni Antonu Čehovu – nije svaka priča remek-delo. Ova činjenica me mnogo ohrabruje. Možete učiti iz svojih grešaka (drugim rečima, iz onih koje ne možete nazvati potpunim uspehom) i iskoristiti ih u sledećoj priči koju pišete. Na ovaj način, kratka priča je neka vrsta eksperimenta za mene kao romanopisca. Teško je eksperimentisati onako kako ja volim u okviru romana, pa tako znam da bi mi bez pisanja kratkih priča pisanje romana bilo još teže i zahtevnije.”


Priče Harukija Murakamija su drugačije od njegovih romana – da ili ne?

Ovog meseca ko želi da nam se pridruži razgovaramo o zbirci priča Harukija Murakamija Prvo lice jednine.

Ukratko, osam naslova, osam priča iz Murakamijevog pera, kratke i lagane za čitanje, zanimljivih tema. Što bi Murakami rekao neki od njegovih boljih eksperimenata našli su se u ovoj zbirci. Zbirku je izdala izdavačka kuća Geopoetika i ima je u prodaji od maja ove godine. Verujem da je ima i u gradskim bibliotekama ako je neko član. Čekamo vas da razgovaramo o utiscima.

Kao i uvek, družimo se i razgovaramo u slobodnom stilu. Dobro došli su svi koji žele da učestvuju ili da samo slušaju. Potrebno je da ste dobre volje da želite da kažete nešto o ovoj knjizi, ili da pitate, potrudićemo se da zajednički dođemo do odgovora.

Družimo se preko platforme Zoom kao i na prethodnim okupljanjima. Potrebno je da imate instaliranu aplikaciju Zoom na uređaju (mobilni ili kompijuter) preko kojeg želite da se uključite i obavezne su uključne kamere kako bismo što bolje uspostavili ljudski kontakt.

Dobro došli!


Šta su Japanski književni razgovori?

Kao diplomirani japanolog imala sam prilike da se upoznam sa mnogim sjajnim japanskim književnim delima i piscima. Pre par godina pokrenula sam kurs japanske kulture i upoznala mnogo divnih ljudi koji bi želeli da nauče nešto više i o japanskoj književnosti, pa sam odlučila da pokrenem klub čitalaca i budem moderator za razmenu utisaka i ideja.

Japanski književni razgovori su zamišljeni tako što se družimo u prijatnoj atmosferi, delimo zapažanja o delima japanske književnosti, upoznajemo se sa japanskim piscima i dajemo jedni drugima preporuke.

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da razgovaraju o japanskoj književnosti sa svojim istomišljenicima.

Razgovor traje 90 minuta
Održava se 10. oktobra 2020. u 10:00h
Maksimum 20 polaznika
Priključi se sa kompjutera, tableta ili telefona

Kako da se učestvuješ?

Za učestvovanje ti nije potrebno nikakvo znanje, ali bi bilo zgodno da voliš da čitaš i istražuješ nove pisce. Nije problem ako si i pomalo stidljiv/a, nadamo se da ćemo vremenom stvoriti prijatnu atmosferu gde ćemo jedni od drugih učiti, razmenjivati mišljenja i zanimljive naslove.

Druženja će biti organizovana online preko platforme Zoom. Svi oni koji nisu imali prilike da koriste aplikaciju Zoom dobiće detaljna uputstva kako da instaliraju i koriste. Ova forma druženja ima i sjajnu prednost, a to je da se okupimo ne samo na području Beograda već i na nivou cele Srbije. Ako znate nekoga ko bi uživao u ovakvoj aktivnosti slobodno mu prosledite ovu stranicu.

Priključi se video pozivu

Preuzmi Zoom aplikaciju besplatno. Dostupna je verzija za desktop/laptop računar ili mobilni uređaj. Nakon što rezervišeš svoje mesto na kursu i potvrdiš rezervaciju, dobićeš Email sa linkom i detaljnim uputstvom kako da se povežeš na poziv.

Pravila lepog druženja
  • Uvažavaćemo tuđe mišljenje
  • Biraćemo reči i oblikovati jezik tako da bude jasan i neuvredljiv
  • Trudićemo se da doprinosimo lepoj atmosferi i uključujemo se u razgovore koliko nam to prija
  • Naučićemo da se ponašamo u online atmosferi

O predavaču

Marija

Diplomirani japanolog sa višegodišnjim iskustvom u prevođenju. Strastveno posvećena istraživanju japanske kulture, književnosti i jezika. Osnivač i direktor škole japanskog jezika i kulture Tagai.

12 Kursevi

Niste prijavljeni
This course is currently closed