fbpx

Hiromi Kavakami – Profesorova tašna

Hiromi Kavakami je japanska spisateljica poznata po svojoj fantastici, poeziji i književnoj kritici. Nagradu Tanizaki dobila je za roman “Profesorova tašna”.

Marija Nikolić · 2020-11-30

Profesorova tašna

Novembarski Japanski književni razgovori, peti po redu i poslednji ove godine održaće se 30. novembra u ponedeljak u 18.30 preko aplikacije Zoom. Razgovaramo o romanu savremene japanske spisateljice Hiromi Kavakami.

Ovaj roman je jedna topla, na japanski način komična priča o ljubavi dvoje, na prvi pogled nespojivih, suprotstavljenih karaktera. Pisac nas suptilno uvodi njihovu svakodnevicu, on je uglađeni profesor, a ona njegova bivša učenica. U susretu nakon dvadeset godina zajedno ispijaju sake za šankom malog bara i jednu pažljivo odabrane zalogaje. Ostatak otkrijte sami.


Hiromi Kavakami

Hiromi Kavakami, profesor biologije sa izuzetnim darom za pisanje. Njena dela su puna topline i britkih zaključaka o pojedinostima života koje nam opisuje, odušu svežinom vešto izvedene narativne niti. Roman Profesorova tašna (srpsko izdanje priredila izdavačka kuća Booka) ju je proslavio, doneo joj domaće i inostrane nagrade i ovenčao titulom izuzetnog japanskog savremenog pisca.


Šta je potrebno da bih se pridružio?

Potrebno je da pročitate roman i prijavite se preko formulara na ovoj stranici kako bismo mogli da Vam prosledimo link za druženje. Možete komentarisati ceo roman ili delove koji se Vama učine zanimljivim za komentariasanje, ako želite možete da izdvojite citat koji Vas je dotakao i želite da podelite mišljenje ili zapažanje sa ostalim učesnicima ili želite da čujete kako ga oni shvatili. Ako Vam nije dan za priču, možete samo da ispratite celu konverzaciju, a nekom drugom prilikom podelite svoja zapažanja, na vama je da odlučite o tome.


Šta su Japanski književni razgovori?

Kao diplomirani japanolog imala sam prilike da se upoznam sa mnogim sjajnim japanskim književnim delima i piscima. Pre par godina pokrenula sam kurs japanske kulture i upoznala mnogo divnih ljudi koji bi želeli da nauče nešto više i o japanskoj književnosti, pa sam odlučila da pokrenem klub čitalaca i budem moderator za razmenu utisaka i ideja.

Japanski književni razgovori su zamišljeni tako što se družimo u prijatnoj atmosferi, delimo zapažanja o delima japanske književnosti, upoznajemo se sa japanskim piscima i dajemo jedni drugima preporuke.

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da razgovaraju o japanskoj književnosti sa svojim istomišljenicima.

Razgovor traje 90 minuta
Održava se 30. novembra 2020. u 10:00h
Maksimum 20 polaznika
Priključi se sa kompjutera, tableta ili telefona

Kako da se učestvuješ?

Za učestvovanje ti nije potrebno nikakvo znanje, ali bi bilo zgodno da voliš da čitaš i istražuješ nove pisce. Nije problem ako si i pomalo stidljiv/a, nadamo se da ćemo vremenom stvoriti prijatnu atmosferu gde ćemo jedni od drugih učiti, razmenjivati mišljenja i zanimljive naslove.

Druženja će biti organizovana online preko platforme Zoom. Svi oni koji nisu imali prilike da koriste aplikaciju Zoom dobiće detaljna uputstva kako da instaliraju i koriste. Ova forma druženja ima i sjajnu prednost, a to je da se okupimo ne samo na području Beograda već i na nivou cele Srbije. Ako znate nekoga ko bi uživao u ovakvoj aktivnosti slobodno mu prosledite ovu stranicu.

Priključi se video pozivu

Preuzmi Zoom aplikaciju besplatno. Dostupna je verzija za desktop/laptop računar ili mobilni uređaj. Nakon što rezervišeš svoje mesto na kursu i potvrdiš rezervaciju, dobićeš Email sa linkom i detaljnim uputstvom kako da se povežeš na poziv.

Pravila lepog druženja
  • Uvažavaćemo tuđe mišljenje
  • Biraćemo reči i oblikovati jezik tako da bude jasan i neuvredljiv
  • Trudićemo se da doprinosimo lepoj atmosferi i uključujemo se u razgovore koliko nam to prija
  • Naučićemo da se ponašamo u online atmosferi

O predavaču

Marija Nikolić

Diplomirani japanolog sa višegodišnjim iskustvom u prevođenju. Strastveno posvećena istraživanju japanske kulture, književnosti i jezika. Osnivač i direktor škole japanskog jezika i kulture Tagai.

17 Kursevi

Niste prijavljeni
This course is currently closed