fbpx

Osamu Dazai – Nečovek

Razgovaramo o romanu "Nečovek", jednom od najpoznatijih dela brilijantnog Osamu Dazaija, japanskog romansijera iz prve polovine XX veka.

Marija Nikolić · 2022-11-19
Održan 19. novembra 2022 u 10:00h

Osamu Dazai – uzor i inspiracija mnogim japanskim piscima

U susret sajmu knjiga koji traje od nedelje 23. oktobra do 30. oktobra 2022. želim da vam ukažem na sjajna izdanja i popuste o kojima možete čitati na ovom linku. Naime, odlučili smo da kroz naše Japanske književne razgovore obradimo sjajnog kontraverznog pisca i večitu inspiraciju Šuđija Cušimu proslavljenog pod pseudonimom Osamu Dazai. Imamo sreće da su čak četiri njegove knjige, dva romana i dve zbirke priča izdate ekskluzivno za ovaj sajam, pa bismo iskoristili priliku da u subotu 19. novembra u 10.00 ujutru razgovaramo sa vama preko Zooma.

Osamu Dazai (Šuđi Cušima) jedan je od najznačajnijih japanskih pripovedača 20. veka. Rodio se 1909. godine, a u ponoć 13. juna 1948, teško bolestan od tuberkuloze, napisao je testament i bacio se u reku, zajedno sa Tomie Jamazaki, s kojom se slučajno upoznao u kafani. Ovo problematično vreme u posletratnom Japanu izrodilo je svakojake izazove za smoždenog čoveka kome malo treba da potpadne pod loš uticaj, spotakne se i krene da propada u provaliju poroka i postane sužanj teškog poroka. Sve ove urlike i surove okolnosti opisuje nam živim i autentičnim monolozima sjajni Cušima.


Razgovaramo o čuvenom Nečoveku

Dazaijev roman Sunce na zalasku izdat je nekoliko godina unazad. Sećam se da kada sam ga prvi put pročitala da sam ostala pod velikim utiskom. Ove godine u maju mesecu izdati su Nečovek i eksluzivno na sajmu knjiga čak dve zbirke priča ovog pisca koje puno obećavaju.

„Teško je proniknuti u najdublje tajne ljudske duše, u strahove i moćne kovitlace zastranjenosti. Neke od tih najmračnijih tajni ispričaće vam veliki japanski posleratni pisac Osamu Dazai u romanu Nečovek, kroz ispovest i stradanje protagoniste, Obu Jozoa. Šta je to što ljudsko biće dovodi do ambisa i neprestano ga privlači da pada i tone u svoj nepovrat i posrnuće? Koliko dugo mora da traje patnja da bi jedan čovek osetio svoje nepripadanje ovom svetu i, da li taj sunovrat može da se sagleda ili razume, neka su od pitanja koja nameće čitanje ovog romana.“

Iskoristite lepe sajamske popuste i pridružite nam se u diskusiji. Mnogo nam je drago što će nam jedan od prevodioca Matija Matić biti gost razgovora. Dođite da se družimo i razmenimo utiske, baš se radujem da čujem više o vašim impresijama. Odvojte jedno subotnje jutro da se podružite sa nama pogotovo ako su vam japanski pisci dragi ili želite da ih otkrijete. Dazai vas svakako neće ostaviti ravnodušnim, a mi bismo voleli da čujemo vaše utiske.


Šta su Japanski književni razgovori?

Kao diplomirani japanolog imala sam prilike da se upoznam sa mnogim sjajnim japanskim književnim delima i piscima. Pre nekoliko godina pokrenula sam kurs japanske kulture i upoznala mnogo divnih ljudi koji bi želeli da nauče nešto više i o japanskoj književnosti, pa sam odlučila da pokrenem klub čitalaca i budem moderator za razmenu utisaka i ideja.

Japanski književni razgovori su zamišljeni tako što se družimo u prijatnoj atmosferi, delimo zapažanja o delima japanske književnosti, upoznajemo se sa japanskim piscima i dajemo jedni drugima preporuke.

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da razgovaraju o japanskoj književnosti sa svojim istomišljenicima.

Razgovor traje 90 minuta
Održava se 19. novembra 2022. u 10:00h
Maksimum 20 polaznika
Priključi se sa kompjutera, tableta ili telefona

Kako da se učestvuješ?

Za učestvovanje ti nije potrebno nikakvo znanje, ali bi bilo zgodno da voliš da čitaš i istražuješ nove pisce. Nije problem ako si i pomalo stidljiv/a, nadamo se da ćemo vremenom stvoriti prijatnu atmosferu gde ćemo jedni od drugih učiti, razmenjivati mišljenja i zanimljive naslove.

Druženja će biti organizovana online preko platforme Zoom. Svi oni koji nisu imali prilike da koriste aplikaciju Zoom dobiće detaljna uputstva kako da instaliraju i koriste. Ova forma druženja ima i sjajnu prednost, a to je da se okupimo ne samo na području Beograda već i na nivou cele Srbije. Ako znate nekoga ko bi uživao u ovakvoj aktivnosti slobodno mu prosledite ovu stranicu.

Priključi se video pozivu

Preuzmi Zoom aplikaciju besplatno. Dostupna je verzija za desktop/laptop računar ili mobilni uređaj. Nakon što rezervišeš svoje mesto na kursu i potvrdiš rezervaciju, dobićeš Email sa linkom i detaljnim uputstvom kako da se povežeš na poziv.

Pravila lepog druženja
  • Uvažavaćemo tuđe mišljenje
  • Biraćemo reči i oblikovati jezik tako da bude jasan i neuvredljiv
  • Trudićemo se da doprinosimo lepoj atmosferi i uključujemo se u razgovore koliko nam to prija
  • Naučićemo da se ponašamo u online atmosferi

O predavaču

Marija Nikolić

Diplomirani japanolog sa višegodišnjim iskustvom u prevođenju. Strastveno posvećena istraživanju japanske kulture, književnosti i jezika. Osnivač i direktor škole japanskog jezika i kulture Tagai.

17 Kursevi

Niste prijavljeni
This course is currently closed