fbpx

Rjunosuke Akutagava – Rašomon

Jedan od najznacajnijih predstavnika japanske klasične književnosti je Akutagava Rjunosuke. Razgovaramo o poznatoj priči Rašomon i drugim pričama.

Marija Nikolić · 2021-11-21

Rjunosuke Akutagava, japanski klasik za sva vremena

Ako bismo hteli da odaberemo predstavnika japanske klasične književnosti i razgovaramo o njegovim delima to bi definitivno bio Akutagava Rjunosuke.

Talentovani Akutagava, jedan od najšire prevođenih japanskih pisaca, proslavio se pisanjem kratke priče. Zapravo je uvrstio ovaj žanr u japansku književnost. Vešto strukturisane, podrobno oslikavaju lika kroz detaljan psihološki prikaz, zbog čega Akutagavine priče prednjače u odnosu na njegovo vreme. Ostavio je za sobom oko 150 priča koje su pravo blago japanske pisane reči.

Zbog toga se radujemo da naše skromne japanske razgovore ovog novembra posvetimo baš ovom velikanu japanske književnosti i popričamo o njegovorm stvaralaštvu.


Pričamo o Rašomonu i drugim Akutagavinim pričama

U nedelju 21. novembra u 10.00 ujutru razgovaramo o pričama Rašomon, U čestaru, Nos i drugim. Ljubitelji lepe reči i japanske kulture pridružite nam se da zajedno podelimo utiske o pričama koje su obeležile početak dvadesetog veka u Japanu i postale jedan od klasika za sva vremena.

Čuveni japanski režiser Akira Kurosava snimio je film Rašomon inspirisan Akutagavinim pričama Rašomon i U čestaru. Radnja priče smeštena je u dvanaestom veku u prestonici Kjoto. Čuvena kapija Rašomon odoleva uprkus mnogim nedaćama koje su se u to doba sručile na Japan poplave, požari, zemljotresi i kuga.

Kao i uvek, družimo se i razgovaramo u slobodnom stilu. Dobro došli su svi koji žele da učestvuju ili da samo slušaju. Potrebno je da ste dobre volje da želite da kažete nešto o ovoj knjizi, ili da pitate, potrudićemo se da zajednički dođemo do odgovora. Družimo se preko platforme Zoom kao i na prethodnim okupljanjima. Potrebno je da imate instaliranu aplikaciju Zoom na uređaju (mobilni ili kompijuter) preko kojeg želite da se uključite i obavezne su uključne kamere kako bismo što bolje uspostavili ljudski kontakt.

Dobro došli!


Šta su Japanski književni razgovori?

Kao diplomirani japanolog imala sam prilike da se upoznam sa mnogim sjajnim japanskim književnim delima i piscima. Pre par godina pokrenula sam kurs japanske kulture i upoznala mnogo divnih ljudi koji bi želeli da nauče nešto više i o japanskoj književnosti, pa sam odlučila da pokrenem klub čitalaca i budem moderator za razmenu utisaka i ideja.

Japanski književni razgovori su zamišljeni tako što se družimo u prijatnoj atmosferi, delimo zapažanja o delima japanske književnosti, upoznajemo se sa japanskim piscima i dajemo jedni drugima preporuke.

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da razgovaraju o japanskoj književnosti sa svojim istomišljenicima.

Razgovor traje 90 minuta
Održava se 21. novembra 2021. u 10:00h
Maksimum 20 polaznika
Priključi se sa kompjutera, tableta ili telefona

Kako da se učestvuješ?

Za učestvovanje ti nije potrebno nikakvo znanje, ali bi bilo zgodno da voliš da čitaš i istražuješ nove pisce. Nije problem ako si i pomalo stidljiv/a, nadamo se da ćemo vremenom stvoriti prijatnu atmosferu gde ćemo jedni od drugih učiti, razmenjivati mišljenja i zanimljive naslove.

Druženja će biti organizovana online preko platforme Zoom. Svi oni koji nisu imali prilike da koriste aplikaciju Zoom dobiće detaljna uputstva kako da instaliraju i koriste. Ova forma druženja ima i sjajnu prednost, a to je da se okupimo ne samo na području Beograda već i na nivou cele Srbije. Ako znate nekoga ko bi uživao u ovakvoj aktivnosti slobodno mu prosledite ovu stranicu.

Priključi se video pozivu

Preuzmi Zoom aplikaciju besplatno. Dostupna je verzija za desktop/laptop računar ili mobilni uređaj. Nakon što rezervišeš svoje mesto na kursu i potvrdiš rezervaciju, dobićeš Email sa linkom i detaljnim uputstvom kako da se povežeš na poziv.

Pravila lepog druženja
  • Uvažavaćemo tuđe mišljenje
  • Biraćemo reči i oblikovati jezik tako da bude jasan i neuvredljiv
  • Trudićemo se da doprinosimo lepoj atmosferi i uključujemo se u razgovore koliko nam to prija
  • Naučićemo da se ponašamo u online atmosferi

O predavaču

Marija Nikolić

Diplomirani japanolog sa višegodišnjim iskustvom u prevođenju. Strastveno posvećena istraživanju japanske kulture, književnosti i jezika. Osnivač i direktor škole japanskog jezika i kulture Tagai.

17 Kursevi

Niste prijavljeni
This course is currently closed