fbpx

Jukio Mišima – Mornar koji je izneverio more

Razgovaramo o romanu "Mornar koji je izneverio more", remek-delu kontroverznog Jukio Mišime, multitalentovanog japanskog umetnika iz XX veka.

Marija Nikolić · 2023-11-01
Održano 25. novembra 2023. u 10:00h

Jukio Mišima

Kimitake Hiraoka (Jukio Mišima) jedan je od najčitanijih i najkontraverznijih pisaca 20. veka. Rodio se u Tokiju 1925. izvršio ritualno samoubistvo sepuku (harakiri) 25. novembra 1970. nakon neuspelog državnog udara što kao čin pokazuje veliku kontroverzu. Romanopisac, dramaturg, pesnik, glumac – čovek koji je u svom kratkom životnom veku napisao 40 romana, 18 drama, 20 zbirki pripovetaka, nalazio je vremena da se pored svega posvećeno bavi kendom (japansko mačevanje) i dizanjem tegova. Koliko mu je bilo bitno književno stvralaštvo bio mu je bitan i fizički izgled. Još od svog prvog izdatog romana primećen kao veliki talenat Mišima je nastavio da niže uspehe u književnim ostvarenjima.

Tri puta nominovan za Nobelovu nagradu, oslikavao vreme u kom je živeo kroz svoj književni iskaz, tragično stojeći u sprezi između tradicionalnog i modernog što je i bila njegova iskonska tema kao i kob koja ga je koštala tragičnog završetka. Stoga u subotu u 10.00 ujutru, 25. novembra u omaž ovom književnom gigantu na godišnjicu njegove smrti razgovaramo o njegovorm romanu Mornar koji je izneverio more.


Razgovaramo o alegoričnom romanu Mornar koji je izneverio more

Prethodnih godina kada su i nastali književni razgovori stalno sam pomišljala o Mišimi i kako orgnizovati razgovore s obzirom na njegov veliki stvaralački opis. Njegovo obimni roman remek-delo Zlatni pavoljon nametalo se kao logični sled, ali veliki i nedostižan kao projekat. Imala sam utisak da se nikada neću dovoljno dobro pripremiti za takav projekat. Kada sam videla da je na srpski preveden Mornan znala sam da je to trenutak za razgovor o Mišimi.

Mornar se brzo čita. Ostavlja snažne emocije i veliki utisak i zato sam ga i izabrala kao sjajnu priliku da načnemo razgovore o ovom velikom piscu.

Dugo nije bilo književnih razgovora i u meni je tinjala velika želja da vam se odužim, ovaj roman je mnogo toga, savršena alegorija Japana na orekretnici izmedju modernog i tradicionalnog, izuzetna tragična ljubavna priča po meni naslov kome bi definitivno trebalo pokloniti čitalačko poverenje. Zato 25. novembra na godišnjicu smrti ovog velikog pisca organizujemo Japanske književne razgovore. Dođite da zajedno seciramo i poentiramo o izuzetnom književnom delu i vi koji volite samuraje i vi koji biste da saznate više o japabskoj književnosti i vi koji ste zaljubljeni u književnu reč koja za sobom istavlja pečat. Svi učesnici dobijaju na poklon kratku knjigu i nekolikonpreporuka za čitanje. 


Šta su Japanski književni razgovori?

Kao diplomirani japanolog imala sam prilike da se upoznam sa mnogim sjajnim japanskim književnim delima i piscima. Pre nekoliko godina pokrenula sam kurs japanske kulture i upoznala mnogo divnih ljudi koji bi želeli da nauče nešto više i o japanskoj književnosti, pa sam odlučila da pokrenem klub čitalaca i budem moderator za razmenu utisaka i ideja.

Japanski književni razgovori su zamišljeni tako što se družimo u prijatnoj atmosferi, delimo zapažanja o delima japanske književnosti, upoznajemo se sa japanskim piscima i dajemo jedni drugima preporuke.

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da razgovaraju o japanskoj književnosti sa svojim istomišljenicima.

Razgovor traje 90 minuta
Održava se 25. novembra 2023. u 10:00h
Maksimum 20 polaznika
Priključi se sa kompjutera, tableta ili telefona

Kako da se učestvuješ?

Za učestvovanje ti nije potrebno nikakvo znanje, ali bi bilo zgodno da voliš da čitaš i istražuješ nove pisce. Nije problem ako si i pomalo stidljiv/a, nadamo se da ćemo vremenom stvoriti prijatnu atmosferu gde ćemo jedni od drugih učiti, razmenjivati mišljenja i zanimljive naslove.

Druženja će biti organizovana online preko platforme Zoom. Svi oni koji nisu imali prilike da koriste aplikaciju Zoom dobiće detaljna uputstva kako da instaliraju i koriste. Ova forma druženja ima i sjajnu prednost, a to je da se okupimo ne samo na području Beograda već i na nivou cele Srbije. Ako znate nekoga ko bi uživao u ovakvoj aktivnosti slobodno mu prosledite ovu stranicu.

Priključi se video pozivu

Preuzmi Zoom aplikaciju besplatno. Dostupna je verzija za desktop/laptop računar ili mobilni uređaj. Nakon što rezervišeš svoje mesto na kursu i potvrdiš rezervaciju, dobićeš Email sa linkom i detaljnim uputstvom kako da se povežeš na poziv.

Pravila lepog druženja
  • Uvažavaćemo tuđe mišljenje
  • Biraćemo reči i oblikovati jezik tako da bude jasan i neuvredljiv
  • Trudićemo se da doprinosimo lepoj atmosferi i uključujemo se u razgovore koliko nam to prija
  • Naučićemo da se ponašamo u online atmosferi

O predavaču

Marija Nikolić

Diplomirani japanolog sa višegodišnjim iskustvom u prevođenju. Strastveno posvećena istraživanju japanske kulture, književnosti i jezika. Osnivač i direktor škole japanskog jezika i kulture Tagai.

17 Kursevi

Niste prijavljeni
This course is currently closed