fbpx

5 youtube kanala koji će ti pomoći u učenju japanskog jezika

Učenje japanskog jezika može biti izazov. Nije dovoljno upisati kurs japanskog jezika i očekivati da ćete ga savladati samo učenjem lekcija, gramatike i popunjavanjem vežbanki iz kanđija. U principu, isto je kao i kad učite bilo koji drugi strani jezik. Potrebno je za početak okružiti sebe novim jezikom i upijati nove reči i slušati izgovor maternjih govornika. Kada postoji volje postoji i način da se nešto sprovede u delo. Mnogi ljubitelji japanskog jezika vole da slušaju japansku muziku pa žele da razumeju stihove, mnogi gledaju popularne anime filmove i žele da razumeju svoje omiljene likove, mnogi su zaljubljeni u ovu kulturu i žele da se kroz jezik što više upoznaju sa istom itd. U to ime želim sa vama da podelim pet youtube kanala koji vam mogu pomoći u učenju i usvajanju japanskog jezika jer se bave problematikom na koju nailaze svi početnici u učenju pa i oni koji polako napreduju kroz kontinuirani rad. Evo mojih pet predloga.

Miku Real Japanese

Mika je zanimljiva energična Japanka koja se trudi da na zanimljiv način kreira sadržaj koji će početnicima pomoći da bolje razumete neke gramatičke jedinice. Koristi kratke i upečatljive dijaloge koji mogu da vam budu zabavni i laki za pamćenje. Takođe ima puno finog sadržaja gde možete da učite i usput usvajate pojedine kanđije. Njeni predlozi za vežbanje japankog izgovora i govora na japanskom su sjajni. Pošto je rođena Osačanka, može vam biti zanimljivo da upijete i nešto od ovog dijalekta koji ona temeljito razloži i objasni. Ima i sadržaj za apsolutne početnike. Ovde možete da je pogledate njen kanal. Evo njenog jednog zanimljivog videa:

YuyunoSpecial nihongo Podcast

Ovaj youtube/podcast vrlo je zgodan za svakodnevno slušanje. Ovaj Japanac živi u Meksiku i bavi se snimanjem vlogova i podkasta koje postavlja i na youtubu sa titlovima na japanskom. Ima sadržaj kao i mnogi popularni vlogeri, a ono što ga čini posebnim je njegov izražajni i jasan uprošćen govor i savršena dikcija koja je prilagođena za strance. Lik vas lagano uvodi u temu koju zada za taj dan i razjašnjava vam postepeno reči koje se provlače kroz tekst koji izgovara. Neke od tema su istorija, tražnje posla, život studenta i mnoge druge svakodnevne teme. Veoma koristan je i titl na japanskom koji vam dodatno daje fokus na slušanje, a imate i format samo za slušanje ako je to forma koja vam najviše odgovara. Vrlo je zgodan za one koji žele da vežbaju i ostanu u formi. Izgovor mu je presavršen i vrlo razgovetan i smatram da je odlična polazna stanica za one koji kreću ozbiljnije da usvajaju japanski jezik. Kurs japanskog jezika vam može pomoći da struktuirate znanje, ali vam ovakvi sadržaji mogu pomoći da se naviknete da slušate, usput usvojite mnogo novih reči. Evo kanala, pa probajte da nađete neku sebi zanimljivu temu.

Dogen

Dogen je youtube kanal koji ne možete zaobići kada je u pitanju napredovanje u izgovru japanskog jezika. Ima sjajne preporuke kako da se upustite u savladavanje japanskog izgovora. Njegov kanal je interaktivan i trudi se da kroz kratke i zanimljive video forme dočara iskustvo učenja japanskog kao stranca. Takođe je veliki motivator jer je predanim radom postigao da govori japanski kao rođeni Japanac. u Evo njegovog kanala i jednog primera:

Japanese Ammo with Misa

Misa ima izuzetne video lekcije za učenje japanskog koje su baš predviđene za učenje japanskog za strance. Koristi engleski jezik i u detalje objašnjava japansku rečenicu. Daje odlične primere pa vam može biti izuzetna podrška u učenju japanskog za sve segmente jezika. Kako već dugo postoji ima veliku kolekciju video lekcija kako za početnike tako i za one koji su napredovali u učenju. Pored toga što objašnjava temeljito gramatku, kod nje možete naći sjajne zanimljivosti i savete gde najčeće greše svi stranci koji uče japanski, kao i veoma informativne video o japanskom slengu, istoriji svakodnevnom govoru i kako bi Japanci rekli i postupili u nekim situacija. Njene lekcije su zanimljive i informativne i jedan je od must kanala koje treba da pratite ako trenutno učite japanski. Obavezno čekirajte njen youtube kanal ovde. Evo i jednog mog omiljenog videa.

Sanbon Juku

Još jedan sjajan profesor japanskog koji divno razlaže sve poteškoće sa kojima se susrećemo dok učimo japanski. Aki sensei objašnjava sve prostim i konciznim govorom. Kanal je na japanskom, ali fino i koncizno upakovan te je strancima koji uče lako da ga prate uz malo truda. Uvek skreće pažnju na greške koje kao stranci pravimo kada učimo i daje rešenje i sjajne primere. Ono što je zgodno je što ne pravi preduge video lekcije, taman dovoljno da shvatimo poentu i ostane nam jasna poenta. Uz njega lako možete navići da slušate japanski i razumete mnogo iako ste tek krenuli ozbiljnije da učite japanski. Evo i kanala profesora Akija, a evo i jednog njegovog mini časa:

Ne oklevajte da krenete da gledate ili slušate neki od ovih kanala koliko odmah, verujem da će vam se bar neki od ovih dopasti i pomoći vam u učenju japanskog jezika. Javite nam svoje utiske kako su vam se dopali ovi predlozi, baš nas zanima koji od ovih predloga vam se najviše dopalo. Koje youtube kanale vi pratite, koji su vam zabavni, a koji korisni? Mnogo se radujemo da čujemo vaše predloge.

Ako želite da nam se pridružite u učenju japanskog jezika možete se prijaviti na naš Kurs japanskog jezika za početnike. Ako vas zanimaju ovaj jezik i kultura dobro došli ste da sa nama u sjajnoj atmosferi počnete „korak po korak“ da savladavate ovaj lep i izazovan jezik. Mi ćemo se truditi da vam damo svu podršku kako biste što brže napredovali.

Mina san ganbatte kudasai!

Related Articles

Prvi srpski udžbenik za japanski jezik

U ovoj knjizi moći ćete da naučite i temeljno savladate osnovnih 178 kanđija kroz 15 lekcija. Svi karakteri grupisani su u posebne tematske celine tj. da se mogu dovesti u vezu sa određenom situacijom, što bi značilo da je cilj bio da se ne uče kao posebni jezički entiteti već kao sastavni delovi jezika.