Japanski književni razgovori

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da porazgovaraju na ovu temu sa svojim istomišljenicima.

Funkcioniše tako što bude zadat naslov ili pisac koji će biti tema za razgovor. Ova tema biće objavljena početkom meseca, kako bi oni koji žele imali vremena da pročitaju knjigu i prijave se za narednu sesiju razgovora.

Zatim se na ugovoreni datum nalazimo preko platforme Zoom i diskutujemo na zadatu temu. Dobro došli su svi ljubitelji pisane reči i oni koji žele da više nauče a i oni koji imaju šta da kažu.

Dobro došli!

Septembar 2022

Jesenji haiku

Mislim da ne postoji bolji način da se otpočne novi ciklus književnih druženja od druženja uz haiku poeziju u jesen. Simbolično početkom jeseni, 25. septembra u nedelju 10.00 ujutru, družimo se uz omiljene haiku pesnike. Cilj nam je da pozdravimo početak jeseni uz divni haiku stih i inspirišemo jedni druge.

April 2022

Povest o klanu Heike - saga velikih ratnika

Družimo se uz delo Povest o klanu Heike. Ovo je jedno od najznačajnijih dela japanske kulture, o njemu razgovaramo sa mladim talentovanim prevodiocem Matejom Matićem koji će se potruditi da nam što bolje približi i dočara povest, kao i njegovu važnost.

Novembar 2021

Akutagava - Rašomon

Ako bismo hteli da odaberemo predstavnika japanske klasične književnosti i razgovaramo o njegovim delima to bi definitivno bio Akutagava Rjunosuke. Razgovaramo o poznatoj priči Rašomon i drugim pričama. Ljubitelji lepe reči i japanske kulture pridružite nam se da zajedno podelimo utiske i o pričama koje su obeležile početak dvadesetog veka u Japanu.

Oktobar 2021

Haruki Murakami - Prvo lice jednine

Ovog meseca ko želi da nam se pridruži razgovaramo o zbirci priča Harukija Murakamija Prvo lice jednine. Ukratko, osam naslova, osam priča iz Murakamijevog pera, kratke i lagane za čitanje, zanimljivih tema. Što bi Murakami rekao neki od njegovih boljih eksperimenata našli su se u ovoj zbirci. Čekam vas da porazgovaramo o utiscima.

Tagai prolećni haiku

Mart 2021

Prolećni haiku - japanski pesnici

Ovog puta tema nam je haiku poezija pisana u slavu proleća, pa će nam pesme i biti vesnici proleća. Na početku druženja ćemo se malo podsetiti osnovnih pojedinosti haiku poezije, a zatim ćemo čiitati i komentarisati pesme. Odabrali smo za vas pesme iz raznih zbirki haiku poezije kako bismo imali širi opseg prolećnih motiva: od klasičnog Macua Bašoa sve do nekih savremenih japanskih pesnika.

Hiromi Kavakami

Novembar 2020

Hiromi Kavakami - Profesorova tašna

Hiromi Kavakami je japanska spisateljica poznata po svojoj fantastici, poeziji i književnoj kritici. Dobitnica je brojnih japanskih književnih nagrada, uključujući nagradu Akutagava, nagradu Tanizaki, nagradu Iomiuri i nagradu za književnost Izumi Kioka. Nagradu Tanizaki dobila je za roman “Profesorova tašna” o kome ćemo pričati u novembru. Roman na srpskom jeziku izdaje “Booka”.

Sayaka Murata

Oktobar 2020

Sajaka Murata - Prodavačica

Sajaka Murata je jedna od najzanimljivijih dolazećih pisaca današnjeg Japana. Debitovala je 2003. romanom “Dojenje” za koji je dobila nagradu “Gunzo” za najboljeg novog pisca. Ona deo radnog vremena radi u samoposluzi, gde je dobila inspiraciju da napiše roman “Prodavačica” o kojem ćemo pričati u oktobru. Roman na srpskom jeziku izdaje “Booka”.

Septembar 2020

Haruki Murakami - najznačajnija dela

Haruki Murakami je jedan od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca u svetu i dobitnik više prestižnih književnih nagrada. Njegova dela prevedena su na 50 jezika, a knjige štampane u milionima primeraka. Kod nas je zastupljen i čitan zahvaljujući izdavačkoj kući Geopoetika pa je zbog toga bio najlakši izbor za naše prvo književno druženje.

Ako ovo nije za Vas, posetite ostale sekcije našeg sajta: