fbpx

Japanski književni razgovori

Voliš japansku književnost?
Pridruži se našem klubu čitalaca.


Šta su japanski književni razgovori?

Kao diplomirani japanolog imala sam prilike da se upoznam sa mnogim sjajnim japanskim književnim delima i piscima. Pre par godina pokrenula sam kurs japanske kulture i upoznala mnogo divnih ljudi koji bi želeli da nauče nešto više i o japanskoj književnosti, pa sam odlučila da pokrenem klub čitalaca i budem moderator za razmenu utisaka i ideja.

Japanski književni razgovori su zamišljeni tako što se družimo u prijatnoj atmosferi, delimo zapažanja o delima japanske književnosti, upoznajemo se sa japanskim piscima i dajemo jedni drugima preporuke.

Kako razgovori funkcionišu?

Nekoliko puta godišnje zadamo naslov konkretnog dela ili prepoznamo pisca čije stvaralaštvo kandidujemo kao temu za sledeći razgovor. Temu objavljujemo početkom meseca, kako bi oni koji žele imali vremena da pročitaju knjigu i prijave se za narednu sesiju razgovora.

Zatim se na ugovoreni datum nalazimo preko platforme Zoom i diskutujemo na zadatu temu. Dobro došli su svi ljubitelji pisane reči i oni koji žele da više nauče a i oni koji imaju šta da kažu.


Priključi se narednom razgovoru

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da razgovaraju o japanskoj književnosti sa svojim istomišljenicima. Odaberi jednu od tema koju predlažemo i priključi se da zajedno diskutujemo o njoj.

0 Lekcije

Banana Jošimoto – Kuhinja

Razgovaramo o romanu Kuhinja sjajne Mahoko Jošimoto, koja svoja književna dela beleži pod pseudonimom Banana.

Prijavi se

0 Lekcije

Jukio Mišima – Mornar koji je izneverio more

Razgovaramo o romanu “Mornar koji je izneverio more”, remek-delu kontroverznog Jukio Mišime, japanskog multitalentovanog umetnika sa sredine XX veka.

Saznaj više

0 Lekcije

Osamu Dazai – Nečovek

Razgovaramo o romanu “Nečovek”, jednom od najpoznatijih dela brilijantnog Osamu Dazaija, japanskog romansijera iz prve polovine XX veka.

Saznaj više

0 Lekcije

Jesenji haiku

Mislim da ne postoji bolji način da se otpočne novi ciklus književnih druženja od druženja uz haiku poeziju u jesen. Simbolično početkom jeseni, 25. septembra u nedelju 10.00 ujutru, družimo se uz omiljene haiku pesnike. Cilj nam je da pozdravimo početak jeseni uz divni haiku stih i inspirišemo jedni druge.

Saznaj više

0 Lekcije

Povest o klanu Heike

Povest o klanu Heike je jedno od najznačajnijih dela japanske kulture. O njemu razgovaramo sa mladim talentovanim prevodiocem Matejom Matićem.

Saznaj više

0 Lekcije

Rjunosuke Akutagava – Rašomon

Jedan od najznacajnijih predstavnika japanske klasične književnosti je Akutagava Rjunosuke. Razgovaramo o poznatoj priči Rašomon i drugim pričama.

Saznaj više

0 Lekcije

Haruki Murakami – Prvo lice jednine

Ovog meseca razgovaramo o zbirci priča Harukija Murakamija Prvo lice jednine. Osam priča iz Murakamijevog pera, kratkih i laganih za čitanje.

Saznaj više

0 Lekcije

Prolećni haiku

Obeležavamo početak proleća uz remek dela velikana haiku poezije poput Macua Bašoa

Saznaj više

0 Lekcije

Hiromi Kavakami – Profesorova tašna

Hiromi Kavakami je japanska spisateljica poznata po svojoj fantastici, poeziji i književnoj kritici. Nagradu Tanizaki dobila je za roman “Profesorova tašna”.

Saznaj više

0 Lekcije

Sajaka Murata – Prodavačica

Sajaka Murata je jedna od najzanimljivijih dolazećih pisaca današnjeg Japana. Ona deo radnog vremena radi u samoposluzi, gde je dobila inspiraciju da napiše roman “Prodavačica” o kojem ćemo pričati u oktobru.

Saznaj više

0 Lekcije

Haruki Murakami

Haruki Murakami je jedan od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca u svetu i dobitnik više prestižnih književnih nagrada. Njegova dela prevedena su na 50 jezika, a knjige štampane u milionima primeraka.

Saznaj više