fbpx

Kako su đaci prvaci okitili jelku origami figuricama i 3D origami Deda Mraz

Jelka okićena origami figurama

Prošlog petka smo održali origami radionicu sa prvacima u OŠ „Laza Kostić“.  Naime, par meseci unapred držali smo trećim razredima origami radionicu i sa njima pravili po jednu figuru. Ideja je bila da od origamija koje budemo napravili okitimo jelku u školi. Nismo imali srca da im ne dozvolimo da po neku od figura koje su sami napravili sačuvaju za sebe. Bili su ponosni na ono što su uspeli samostalno da naprave. Javljeno nam je škola tog decembra nije mogla da obezbedi jelku koja je trebalo da stoji u holu škole. Akcija je propala. 

Kićenje jelke sa prvacima

Sledećeg dana me je ispred vrata od učionice sačekala uciteljica iz odeljenja moje ćerke sa idejom da okitimo jelku u odeljenju I6. Predložila je da napravimo zajedničku radionicu sa roditeljima jer je do raspusta preostalo malo vremena. Klinci su bili oduševljeni, ali kako bi mogli da naprave bilo koju figuru morali bi da pohađaju radionicu bar mesec  dana, bez obzira na njihovu energiju i volju kojom su nas obasipali.

Prihvatili smo izazov, dežurna ekipa origamista Lazar, Dragana na čelu sa Marijanom nedelju dana je pravila origami figurice na novogodišnju temu. Tako se sakupilo dovoljno zanimljivih figurica. Dragana je pravila čarobne male zvezdice, a ja sam pravila ždralove i na stotine latica za lotosov cvet i svi cvetovi su procvetali u toku radionice uz pomoć vrednih ruku roditelja i dece. Po japanskoj tradiciji ždral je simbol sreće i blagostanja, te ako napravite 1000 ispuni će vam se jedna želja.

Marijana kao iskusni origamista sa iskustvom od preko 5 godina u pravljenju origamija napavila zanimljive lampione, vrh u obliku zvezde tzv. kusudame, kutijice u obliku poklončića i još zanimljivih figura. Lazar nam je napravio Pikaću miša, čuvenog miša iz crtaća Pokemoni, zmajeve i još neke zanimljive novogodišnje ornamente. Klinci su bili oduševljeni.

3D origami Deda Mraz od 300 delova

Marijana je pored svih ukrasa napravila i deda Mraza od 300 delova tzv. „3D origami“, origami modeli napravljeni od jednog malog dela koji se slaže i gradi mozaik figuru. Tog petka sakupilo se puno baka, deka i roditelja i njihov posao bio je da pokače končiće na svaku od figura, nanižu nizove ždralova, senbazurue, kao i da naprave srme od zvezdica. Takođe su pomagali da se razlistaju lotosovi cvetovi.

Svi su vredno radili i radionica je protekla i završila se uspešno. Svi smo se lepo družili i uspešno okitili novogodišnju jelku u odeljenju Prvo 4. U ponedeljak će osvanuti još jedna okićena jelka u holu škole za šta smo zahvalni učiteljici iz Prvo 4 koja je mnogo pomogla oko čitave origami manifestacije u školi. Jelku su kupili roditelji dece iz drugih razreda.

Tako da eto predloga ako još uvek ne znate kako da okitite jelku. Okitite je origami figurama. Pogledajte naš kanal, možete da iskoristite neke od figura.

Još nešto, ako imate predlog koju figuru bismo mogli da napravimo za kićenje jelke napišite nam u komentarima ispod.

Hvala što nas pratite!

Vaš Tagai

Djaci prvaci i jelka koju su okitili origami figuricama
Đaci prvaci i jelka koju su okitili origami figuricama

Srećna Nova godina i novogodišnji praznici svima Vama koji nas pratite i podržavate, a mi ćemo se truditi da budemo tu za Vas i dalje i da se družimo kroz razne manifestacije i radionice koje ćemo tek organizovati.

Vaš Tagai.

Related Articles

Origami knjiga kakvu još niste videli

Ako tražite knjigu za origami za početnike ili decu ova knjiga je ono što vam treba. Dvadeset tradicionlanih figura od kojih se mnoge lako prave. Na našem sajtu već imate malu pomoć u obliku video tutorijala. Naučićete mnogo o istoriji origamija kao i o japanskoj kulturi

Prvi put u Japanu

Goran Kristć, diplomirani japanolog i naš drugar je tokom svog studiranja imao prilike da poseti Japan. Ovog puta pričao je o svom prvom boravku u Japanu, u Osaki, i kako to sve izgleda iz ugla jednog studenta.