fbpx

Origami miš i kratka priča o japanskom zodijaku

Tagai origami miš

Evo još jedne lake i simpatične origami figurice za početnike. Origami miš je figura koju klinci lako nauče da prave i obožavaju da se sa njom igraju. Ako vam je potrebno da brzo smislite neku aktivnost sa klincima, možete kao zagrevanje za origami zabavu napraviti origami miša. Za jednu figuru Vam je potreban samo jedan list origami papira (ili možete sebi iseckati kvadrat od papira) kao i olovka da nacrtate brke i oči. Figura se pravi za manje od dva minuta, pa je uspešno možete praviti i sa decom predškolskog uzrasta.

Kako je miš dobio počasno prvo mesto u zodijaku

Kada smo kod miša želim da vam ispričam jednu zanimljivu priču iz japanskog tj. kineskog zodijaka. Priča je o tome kako je miš postao prvi znak u kineskom zodijaku.

Postoji dvanaest zodijačkih znakova i to su po redu: miš (pacov), bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovan, majmun, petao, pas i svinja. Priča ide ovako: Kineski car Ju, car od žada, je želeo da obezbedi sebi životinje za podanike i organizovao je Veliku trku za njih. Bik je vodio u trci. Kada su krenuli preko reke miš je biku skočio na leđa i popeo mu se na glavu. Bik se nije obazirao na to. Kada su opet kročili na zemlju bik je svom snagom krenuo ka cilj do carskog trona. Lukavi miš je tik pred carskim tronom skočio caru na skute i pobedio u trci. Time je nadmudrio bika i dobio počasno prvo mesto u carskoj životinjskoj sviti.

Kigaku – japanski horoskop možete čitati na srpskom iz prve ruke

Zanimljivo je i to da japanski horoskop nije podeljen po mesecima već po godinama. Tako ćemo 4. februara ove godine ući u godinu psa. Verujem da ste čitali do sada neko od izdanja Kigakua, japanskog horoskopa koje godinama priređuje naš poznati japanolog Dragan Milenković sa svojom ženom Secuko Inomaru. Kroz Kigaku možete saznati više o tome kakvu godinu da očekujete, ali i da naučite više o japanskog kulturi i zanimljivim običajima, kao i tajnama japanske dugovečnosti i vitalnosti.

Pišite nam u komentarima kako vam je ispao origami miš kao i o tome koju biste figuru želeli da napravimo za vas. Možda električnog miša tzv. Pikaćua (pika struja, ću – onomatopeja za cijukanje miša). Do sledećeg viđenja možete pogledati figuru origami mačka koju smo ranije priredili za vas.

Uživajte i ove godine u origami video tutorijalima koje priređujemo za vas.

Vaš Tagai

Related Articles

Origami knjiga kakvu još niste videli

Ako tražite knjigu za origami za početnike ili decu ova knjiga je ono što vam treba. Dvadeset tradicionlanih figura od kojih se mnoge lako prave. Na našem sajtu već imate malu pomoć u obliku video tutorijala. Naučićete mnogo o istoriji origamija kao i o japanskoj kulturi