fbpx

Šta je maća čaj i kako ga Japanci koriste

Plantaža čaja koji se melje u maća čaj mešavinu

Maća čaj 抹茶(matcha) je posebna vrsta zelenog čaja usitnjenog u prah. Pošto se pravi od najfinije probranih listova biljke zelenog čaja gajene u posebim uslovima, ovaj napitak ima delotvornija svojstva među zelenim čajevima. Na slici možete videti nadkrivenu plantažu zelenog čaja. Biljka koja nije izložena direktnom suncu trudi se da proizvede više hlorofila, što pojačava njen kvalitet.

Kinezi su od davnina maća čaj koristili kao lek. Kasnije su ga preuzeli zen monasi i koristili da pospeše koncentraciju za vreme meditacije. Fini prah ima specifično jarku zelenu boju. Ukus je blago opor, a za naše pojmove možemo reći da mirisom podseća na miris sveže pokošene trave. Proces mlevenja je složen, i zahteva mnogo vremena kako bi se sačuvali vitamini i minerali, pa za dobar organski čaj treba izdvojiti malo više novca. Majstori i uzgajivači ovog čaja prave posebne mešavine koje diktiraju cene i kvalitet. Dobar maća čaj se prepoznaje po baš toj zelenoj boji.

Evo jednog tridesetominutnog video snimka u kom možete puno naučiti o ovom okrepljujućem napitku. Narator je izuzetni Piter Bariken, didžej iz Velike Britanije koji živi i radi u Japanu preko 30 godina. Proslavio se izuzetnim tridesetominutnim video reportažama Begin Japanology  koje je naknadno zbog njegovog talenta podržala japanska nacionalna televizija NHK. .

Maća čaj se koristi i za čajne ceremonije

Čajna ceremonija je običaj koji je iz Kine od davnina stigao u Japan. Samuraji su pre borbe odlazili u posebno sagrađene čajne sobe gde su kod majstora praktikovali čajnu ceremoniju  kako bi se mentalno pripremili pred borbu, možemo reći kao vid meditacije. U ovim prilikama se koriste posude za čaj koje mogu biti umetnička dela visoke vrednosti. U Kjotu, staroj prestonici i danas možete naći autentična mesta gde možete uživati u punom ugođaju.

Profesorka Kie Jamada 2011. održala je brojne čajne ceremnoije u Beogradu u kojima smo imali mogućnosti da uživamo. Čajna ceremonija je proces sa mnogo detalja i zahteva koncentraciju i predano vežbanje kao i druge veštine. Sastoji se iz više pravila koja se moraju poštovati po tačno određenoj proceduri. Postoje pravila čak i za goste koji dolaze na ceremoniju.

Tagai cajna ceremonija sa yamadom kie
Maća čaj sa metlicom koja se koristi za mućenje

Slatkiši od maća čaja, slatka tradicija u Japanu

Pošto je maća čaj blago oporog ukusa i ne dodaju se ni mleko ni šećer uz njega se obavezno služe i jedu slatkiši. Tradicionalni japanski slatkiši prave se od anko paste, pasta od crvenog azuki pasulja, i naravno od maća čaja. Ni da pokušavate u Japanu ne možete zaobići izdašne odeljeke u supermarketima kao ni specijalizovane prodavnice koje prodaju slatkiše samo od maća čaja. Sladoled sa maća čajem je poseban delikates koji ne možete zaobići ako budete putovali u Japan.

Japanski slatkiši od maća čaja
Slatkiši od maća čaja su slatka tradicija u Japanu koja ne jenjava
Kolač sa jestivim zlatom iz Zlatnog paviljona
Kolač sa jestivim zlatom iz Zlatnog paviljona uz maća čaj

Zelena bajadera – zelendera, maćadera tj. bajadera sa maća čajem

Obično se maća čaj prodaje u malim pakovanjima od 30 grama. Naime, dok sam šetala Ulicom Kapa baši, ulica u Asakusi gde možete kupiti sve što vam je potrebno za kuhinju ili restoran u jednoj od prodavnica kupila sam na maća čaj koji se koristi isključivo u kulinarstvu. Sa lepom količinom maće sada stalno pokušavam da napravim neke nove zanimljive recepte. Pošto je ovih dana bilo vreme slava, palo mi je na pamet da čokoladu iz bajadere zamenim belom čokoladom u koju sam umešala kašičicu maće. Rezultat možete videti na slici. Dakle, običan recept za bajaderu koju ima svako na Balkanu. Možda samo malo smanjiti šećer. Ovog puta moj izbor je bila kombinacija plazme, lešnika, bele čokolade i maće.

Maćadera - bajadera od maća ćaja
Maćadera - bajadera sa maća ćajem

Ispijanje maća čaja je postao omiljen među današnjim svetskim trendovima zdrave ishrane. Zbog zdravih svojstava preporučuju ga i piju hirurzi i kardiolozi. Ako budete imali prilike probajte i to obavezno uz neki slatkiš po svom ukusu. Što se nas tiče obećavamo da ćemo sa vama podeliti narednu maća ideju.

Pišite nam u komentarima kako vam se ovaj tekst dopao, a mi ćemo se truditi da vas obradujemo još nekom temom o Japanu.

Vaš Tagai.

Related Articles