ONLINE KURS

Prozor u Japan Online

Popularni kurs japanske kulture “Prozor u Japan” sada dostupan online! Od 1. oktobra, svakog četvrka od 18:30h, gde god da se nalazite, sada možete da pohađate kurs preko Zoom video linka gde zajedno učimo o jeziku, hrani, kulturi, religiji, poeziji i istoriji Japana.

Pročitajte ovde kako je to izgledalo tokom 2019. godine ili pogledajte kratak video koji prenosi delić atmosfere.


Onlajn predavanja o japanskoj kulturi

Predavanje traje 90 minuta
Kurs se sastoji od 4 predavanja
Maksimum 10 polaznika
Priključi se sa kompjutera, tableta ili telefona

Šta ćeš raditi?

Ovo je prava prilika da se upoznaš sa autentičnom japanskom kulturom, umetnošću, religijom, kuhinjom, običajima i jezikom.

Nije ti potrebno nikakvo predznanje, možeš biti doktor, programer, kasir, inženjer – nebitno je –  ovo je kurs za apsolutne početnike.

Osim toga što ćeš se družiti sa sjajnim ljudima koji su isto kao i ti zainteresovani za Japan, na kursu ćeš:

 • Demistifikovati japanski jezik
 • Naučiti da brojiš na japanskom
 • Dobiti uputstva za snalaženje u Tokiju i Kjotu
 • Pisati japansku haiku poeziju
 • Čitati savremene japanske priče
 • Naučiti o religijama budizmu i šintoizmu
 • Čuti o najpoznatijijim hramovima u Japanu
 • Saznati o japanskim samurajima
 • Usvojiti japanski bonton
 • Otkriti najznačajnije japanske gestove
 • Naučiti da naručiš hranu u japanskom restoranu
 • Dobiti listu knjiga i članaka za čitanje
 • Praviti origami

Kako da učestvuješ?

Druženja će biti organizovana online preko platforme Zoom zbog epidemije korona virusa. Svi oni koji nisu imali prilike da koriste aplikaciju Zoom dobiće detaljna uputstva kako da instaliraju i koriste. Ova forma druženja ima i sjajnu prednost, a to je da se okupimo ne samo na području Beograda već i na nivou cele Srbije. Ako znate nekoga ko bi uživao u ovakvoj aktivnosti slobodno mu prosledite ovu stranicu.

Priključi se video pozivu

Preuzmi Zoom aplikaciju besplatno. Dostupna je verzija za desktop/laptop računar ili mobilni uređaj. Nakon što rezervišeš svoje mesto na kursu i potvrdiš rezervaciju, dobićeš Email sa linkom i detaljnim uputstvom kako da se povežeš na poziv.

Pravila lepog druženja
 • Uvažavaćemo tuđe mišljenje
 • Biraćemo reči i oblikovati jezik tako da bude jasan i neuvredljiv
 • Trudićemo se da doprinosimo lepoj atmosferi i uključujemo se u razgovore koliko nam to prija
 • Naučićemo da se ponašamo u online atmosferi

Cena kursa: 6.500 din

Kurs je završen. Naredni kurs krenuće tokom proleća 2022. godine.


Marija Nikolić

Diplomirani japanolog. Vaš predavač.

Ja sam Marija, diplomirani japanolog entuzijasta – bavim se japanskim jezikom i kulturom preko 10 godina. Završila sam filološku gimnaziju u Beogradu, smer japanski jezik, a diplomirala japanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Razgovaram sa Japancima i o Japanu na dnevnom nivou. Obožavam da objašnjavam i prenosim stečeno znanje i podelim svoja neposredna iskustva iz Japana sa učenicima. Časove japanskog za početnike držim još od 2010. neposredno nakon diplomiranja. Imala sam mentore, vodeće stručnjake u ovoj oblasti, među kojima i gospođu Jamadu Kie od koje sam učila metodiku nastave japanskog jezika za strance.


Šta kažu polaznici?

Maja Mikić-Landratoške
Istoričar umetnosti

Kurs ”Prozor u Japan” je magična avantura i svojevrsni vremeplov.

Kroz cvetanje trešnje, ceremonije ispijanja maća čaja, do upoznavanja sa bogatom istorijom i književnim nasleđem civilizacije izlazećeg sunca, japanolog Marija Yamasaki izvrsno uvodi polaznike u svet samuraja, zen budizma i šintoizma, svet izuzetne purifikacije i posebnog odnosa čoveka sa prirodom.

Ako ste spremni da uplovite u mentalno putovanje Japanom i da otvorite sva svoja čula za neka nova i manje poznata iskustva, onda je ovaj kurs za vas.

Razvićete poseban dar i čulo – umami.

Milena Ranđelović
Lekar

Ukoliko želite da upoznate Japan, ovaj kurs je pravo mesto za Vas!

Marija Yamasaki uz veliko znanje i entuzijazam prema ovoj zemlji, kroz svoj kurs fantastično upoznaje polaznike sa mnogobrojnim specifikama ove čudesne kulture. Način na koji je kurs ošmisljen, učini da imate osećaj da ste zaista proveli vreme u Japanu.

Svaki čas je novi doživljaj, koncipiran tako da oplemenite svoje znanje na kreativan, veseo i zanimljiv način. Od jezika, pisma, istorije i kulture – do pravljenja origamija, čajne ceremonije I saveta ukoliko otputuje u Japan.

Zaista sam uživala u druženju i učenju sa divnom ekipom

Katarina Jovanović
Hemičar

Sadržaj kursa je šarenolik i interaktivan. Obrađene teme iz različitih sfera Japana (bogata istorija, tradicija, kultura, književnost, moderan talas) sklopljene su u celinu. Predavač je veoma posvećen, podstiče na razmišljanje, dočarava atmosferu svake teme (fotografije, video zapisi, knjige, autentični predmeti).

Ovaj kurs bih preporučila ljubiteljima Japana koji još uvek nisu posetilu ovu neobičnu zemlju, kao i onima koji zele da nauče nešto novo uz druzenje i veselo raspoloženje.

Milan Živković
Programer

Predavač je jako prijatan, interesantan, jako posvećen i uvek spreman da odgovori na bilo koje pitanje koje vam padne na pamet. Jednostavno pri svakoj komunikaciji se vidi strast ka Japanu i njihovoj kulturi. Kurs je odličan za one ljude koji žele da malo prošire svoje znanje o Japanu u bukvalno svakom aspektu i možda nakratko vizualizuju kako bi bilo kada bi otišli u Japan.
Svaka tema je interesantna (istorija, origami, čajna ceremonija, haiku poezija, itd). Predavač se takođe trudi da između časova podeli tekst koji je ili neka interesantna stvar o Japanu koju vredi pročitati, ili neka kratka priča iz savremene japanske literature. Zaista sam uživao u kursu i preporučio bih ga svima, pogotovo onima koji se dvoume, kao sto sam i ja na početku pre nego što me je preplavila ta osvežavajuča i bajkovita atmosfera na prvom času.