fbpx

Prolećni haiku

Obeležavamo početak proleća uz remek dela velikana haiku poezije poput Macua Bašoa

Marija Nikolić · 2021-03-21

Prolećni haiku

Mislim da ne postoji bolji način da se otpočne novi ciklus književnih druženja od druženja uz haiku poeziju u proleće. Simbolično na prvi dan proleća 21. marta, u nedelju u 10.00 ujutru, družimo se uz omiljene haiku pesnike. Cilj nam je da pozdravimo početak proleća uz divni haiku stih i inspirišemo jedni druge.

Ovog puta tema nam je haiku poezija pisana u slavu proleća, pa će nam pesme i biti vesnici proleća. Na početku druženja ćemo se malo podsetiti osnovnih pojedinosti haiku poezije, a zatim ćemo čitati i komentarisati pesme. Odabrali smo za vas pesme iz raznih zbirki haiku poezije kako bismo imali širi opseg prolećnih motiva: od klasičnog Macua Bašoa sve do nekih savremenih pesnika. Svi pesnici su Japanci. Odabrane pesme vam šaljemo na mejl odmah po prijavi, kako biste imali vremena da ih pročitate i osetite.

Kao i uvek, družimo se i razgovaramo u slobodnom stilu. Dobro došli su svi koji žele da učestvuju ili da samo slušaju. Dobrodošli su oni koji nisu imali prilike do sada da čitaju haiku, ali i oni koji su dugo zaljubljenici u ovaj stih. Možete na okupljanje poneti svoje zbirke i pročitati i podeliti sa nama svoje omiljene prolećne haiku stihove ako to želite. Ako bude bilo prilike pokušaćemo da napišemo po koji stih, a oni koji su već pisali mogu nam čitati ako to i požele. Mnogo smo uzbuđeni i jedva čekamo da se ponovo okupimo i družimo.

Dobro došli!


Šta su Japanski književni razgovori?

Kao diplomirani japanolog imala sam prilike da se upoznam sa mnogim sjajnim japanskim književnim delima i piscima. Pre par godina pokrenula sam kurs japanske kulture i upoznala mnogo divnih ljudi koji bi želeli da nauče nešto više i o japanskoj književnosti, pa sam odlučila da pokrenem klub čitalaca i budem moderator za razmenu utisaka i ideja.

Japanski književni razgovori su zamišljeni tako što se družimo u prijatnoj atmosferi, delimo zapažanja o delima japanske književnosti, upoznajemo se sa japanskim piscima i dajemo jedni drugima preporuke.

Ovo je prava jedinstvena prilika da se upoznaš sa japanskom književnošću, kroz razgovore sa ljudima koji su kao i ti ljubitelji Japana i japanske kulture i žele da razgovaraju o japanskoj književnosti sa svojim istomišljenicima.

Razgovor traje 90 minuta
Održava se 21. marta 2021. u 10:00h
Maksimum 20 polaznika
Priključi se sa kompjutera, tableta ili telefona

Kako da se učestvuješ?

Za učestvovanje ti nije potrebno nikakvo znanje, ali bi bilo zgodno da voliš da čitaš i istražuješ nove pisce. Nije problem ako si i pomalo stidljiv/a, nadamo se da ćemo vremenom stvoriti prijatnu atmosferu gde ćemo jedni od drugih učiti, razmenjivati mišljenja i zanimljive naslove.

Druženja će biti organizovana online preko platforme Zoom. Svi oni koji nisu imali prilike da koriste aplikaciju Zoom dobiće detaljna uputstva kako da instaliraju i koriste. Ova forma druženja ima i sjajnu prednost, a to je da se okupimo ne samo na području Beograda već i na nivou cele Srbije. Ako znate nekoga ko bi uživao u ovakvoj aktivnosti slobodno mu prosledite ovu stranicu.

Priključi se video pozivu

Preuzmi Zoom aplikaciju besplatno. Dostupna je verzija za desktop/laptop računar ili mobilni uređaj. Nakon što rezervišeš svoje mesto na kursu i potvrdiš rezervaciju, dobićeš Email sa linkom i detaljnim uputstvom kako da se povežeš na poziv.

Pravila lepog druženja
  • Uvažavaćemo tuđe mišljenje
  • Biraćemo reči i oblikovati jezik tako da bude jasan i neuvredljiv
  • Trudićemo se da doprinosimo lepoj atmosferi i uključujemo se u razgovore koliko nam to prija
  • Naučićemo da se ponašamo u online atmosferi

O predavaču

Marija Nikolić

Diplomirani japanolog sa višegodišnjim iskustvom u prevođenju. Strastveno posvećena istraživanju japanske kulture, književnosti i jezika. Osnivač i direktor škole japanskog jezika i kulture Tagai.

17 Kursevi

Niste prijavljeni
This course is currently closed